Αλαλούμ με τις αποδείξεις. Τι θα γίνει με κάρτες και φορολογικές δηλώσεις

Μπορεί να πλησιάζει ο καιρός που θα κληθούμε να υποβάλουμε τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, όμως κανείς ακόμα δεν γνωρίζει, ούτε και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, τι θα γίνει με το θέμα των αποδείξεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει ότι πλέον το αφορολόγητο θα χτίζεται μόνο με αγορές που θα γίνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, όμως ακόμα δεν είναι έτοιμη η ρύθμιση που θα δίνει σαφείς οδηγίες στους φορολογούμενους για το τι πρέπει να κάνουν.

Έτσι, πολλοί πολίτες χάνουν καθημερινά πολλές αποδείξεις, καθώς αρκετά καταστήματα δεν διαθέτουν ακόμα τα μηχανήματα πληρωμής με κάρτες, με αποτέλεσμα πολλά από τα έξοδά τους να μην καταγράφονται μέσω της ηλεκτρονικής απόδειξης.

Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως προωθείται ρύθμιση με την οποία η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών, ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, όμως ακόμα δεν είναι έτοιμη.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται το φαινόμενο, αρκετά καταστήματα και επιχειρήσεις να μην δέχονται πληρωμές μέσω καρτών, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ηλεκτρονική διασύνδεση, είτε για να φοροδιαφύγουν, είτε για να γλιτώσουν την προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες.

Οι ιδιοκτήτες λοιπόν αυτών των καταστημάτων και των επιχειρήσεων κινδυνεύουν τώρα με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ, κλείσιμο της επιχείρησης από τρεις μήνες έως ένα χρόνο, ακόμα και με εξάμηνη φυλάκιση.

Σύμφωνα με το Έθνος, αν μια επιχείρηση αρνείται να δεχθεί πληρωμές μέσω καρτών, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα ειδικά μηχανήματα POS τότε θα γίνεται σύσταση για συμμόρφωση εντός μιας οριζόμενης προθεσμίας.

Αν ο ιδιοκτήτης δε συμμορφωθεί, τότε επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 – 1.000.000 ευρώ και αν σε βάρος του ίδιου ατόμου εκδοθούν τρεις αποφάσεις, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται.

Επίσης, ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει με προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματος από 3 – 12 μήνες, αλλά και με ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες.

Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που επιβάλλονται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και αν δεν το πράξει κινδυνεύει με πρόστιμο από 500 - 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για υποχρεωτική χρήση των ειδικών μηχανημάτων POS αφορά όλες τις λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες.

Την ίδια ώρα στις σκέψεις του υπουργείου είναι η μείωση του ορίου των συναλλαγών με μετρητά, με ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι να κάνει λόγο για επιβολή πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200 – 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα