Ο Αλεξιάδης για το αφορολόγητο στον ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στον Γιώργο Αυτιά και στον ΣΚΑΪ, για όλα, για τον ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, πλαστικό χρήμα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής .

Ο κ. Αλεξιάδης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο στο φόρο ακινήτων.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι  "για το 2015 θα πληρώσουμε ότι και για το 2014".

"Για το 2016 η δέσμευση που έχουμε είναι να έχουμε φόρο στα ακίνητα και στόχο εισπραξιμότητας 2,65 δις. Στόχος είναι να έρθουν σε ισορροπία οι εμπορικές αξίες και με τις αντικειμενικές αξίες. Είμαστε σε καλό δρόμο", τόνισε λέγοντας πως για τον καινούριο φόρο θα υπάρξει διάλογος με φορείς και ήδη έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις.

"Η λογική του καινούριου φόρου θα είναι να μεταφέρει φορολογικό βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και υψηλά και πολύ υψηλά" είπε και σημείωσε ότι θα εξεταστεί η ένταση και άλλων περιουσιακών στοιχείων στον φόρο. Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε την πρότασή του για αντιγραφή του μοντέλου Μόντι στην Ιταλία που επέβαλε φόρο στα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων στο εξωτερικό.

"Κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει αφορολόγητο" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης αναφερόμενος στον φόρο για το 2016. "Τα πολύ χαμηλά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να έχουν αφορολόγητο και να επιβαρύνονται μόνο με κάποιους φόρους σε σχέση με την αυτοδιοίκηση".

Ο αναπλητωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αντιμετωπιση του προβλήματος με τις αντικειμενικές πριν από το τέλος του χρόνου, ωστόσο διευκρίνισε" "Το αν ο καινούριος φόρος θα υπολογιστεί με αξίες της Α ή της Β θα το δούμε αλλά το θέμα των αντικειμενικών είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ γιατί υπάρχει και δικαστική απόφαση".

ΕΝΦΙΑ: Πού θα φτάσει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία

Ένα από τα πλέον φλέγοντα φορολογικά ζητήματα είναι αυτό των τελών κυκλοφορίας, με το σημαντικότερο ερώτημα να είναι αν θα έρθουν αυξήσεις ακόμη και μέσα στο 2015.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των τελών κυκλοφορίας, ακόμα και πριν από το τέλος του 2015, αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε για αλλαγές που εξετάζονται με στόχο την πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων.  "Είναι πολύ πιθανό να έχουμε αλλαγές και μέσα στο 2015", είπε.  "Αν προλάβουμε και βρούμε μια λύση που είμαστε σίγουροι ότι θα έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε, θα το κάνουμε. Αν όχι, θα το κάνουμε το 2016" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

"Αυτό που εξετάζουμε -και που θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου- είναι η πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων. Πολύ πιθανόν να έχουμε αλλαγές και μέσα στο 2015. Θα αποφασιστεί αυτή τη βδομάδα. Το ποσό θα είναι το ίδιο, όπως και σε όλες τις φορολογίες. Η ιστορία με τις πινακίδες ξεκίνησε από λάθος ιδέα. Ότι θα αυξήσουμε τα τέλη και θα πάρουμε χρήματα, δεν έγινε όμως έτσι".

Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας: Αλλαγές φέτος. Όλα τα σενάρια

Σχετικά με την φοροδιαφυγή ανέφερε, "δεν θα χτυπάμε τα κουδούνια των σπιτιών. Ο στόχος είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες. Δεν στοχοποιούμε. Θα συνεργαστούμε με τις επιχειρήσεις για να βρούμε την φοροδιαφυγή".

"Στην επανεξέταση των κριτηρίων θα τεθεί το ζήτημα πως κάποιοι μπήκαν στις 100 δόσεις ενώ δεν έπρεπε. Οι 100 δόσεις ήταν ένα πολύ σωστό μέτρο, έχουν εισπαχθεί ποσά και δεν είναι δυνατόν να το σταματήσουμε. Απλά πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές", τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Σχετικά με την "κινητοποίηση" των φορολογούμενων για την χρήση πλαστικού χρήματος, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε: "Θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Ένα μέτρο θα είναι οι κληρώσεις, δηλαδή για τις αγορές να έρχεται ένα mail από το ελληνικό Δημόσιο. Κίνητρα θα δοθούν και στις επιχειρήσεις, για την καταβολή του ΦΠΑ".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα