Σύστημα on line παρακολούθησης στα φάρμακα

Μεγάλο Αδελφό σε ασφαλισμένους, ιατρούς και φαρμακοποιούς βάζει η κυβέρνηση στοχεύοντας στη μείωση των κρατικών δαπανών για φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Χθες συνεδρίασε η σχετική διυπουργική επιτροπή για τις προμήθειες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η οποία αποφάσισε την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος για την παρακολούθηση της συνταγογράφησης, της χορήγησης φαρμάκων και του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Σημειώνεται ότι η ετήσια κρατική δαπάνη για φάρμακα ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με την πλήρη λειτουργία του συστήματος θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, η διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και Απασχόλησης Φ. Πετραλιά αποφάσισε τα εξής:

● Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων συνταγής και διάθεσης των φαρμάκων και των σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά φαρμακεία και στα φαρμακεία των νοσοκομείων (τελικά σημεία διάθεσης των φαρμάκων).

● Τη λειτουργία κεντρικού συστήματος στο οποίο θα συλλέγονται όλα τα στοιχεία και θα επεξεργάζονται προκειμένου να βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα για την κρατική δαπάνη για φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Στις περιπτώσεις που στα ασφαλιστικά ταμεία θα διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο συνταγογράφησης θα πραγματοποιείται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος των αποκλίσεων. Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο θεωρούν ότι το σύστημα από μόνο του θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την υπερβολική συνταγογράφηση και διενέργεια ιατρικών πράξεων.

Τον σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος θα θα πραγματοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Ο διαγωνισμός αναμένεται να αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου με στόχο το σύστημα να έχει εγκατασταθεί μέσα σε ένα εξάμηνο από τη σχετική ανάθεση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα