Βαρουφάκης: Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο αν δεν πάρουμε δόση τον Μάρτιο

Η επιτυχής έκδοση εντόκων γραμματίων και η δυνατότητα χρήσης διαθεσίμων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών υποχρεώσεων και να διατηρεί περιθώρια ελιγμών στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με τους εταίρους-δανειστές. Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του ενώπιον ακροατηρίου επιχειρηματικών και διπλωματών, διαβεβαιώνοντας ότι  «υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι η χώρα δεν εξαρτάται από την καταβολή ή μη  μέρους της δόσης εντός του Μαρτίου.

Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και των ομολόγων εκτός PSI.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, θα καλύψει τις υποχρεώσεις της, θα εξασφαλίσει ρευστότητα και θα μπει  σε τροχιά σταθεροποίησης.

Επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν άμεση πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους,  είπε ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλαθα θα δρομολογηθούν διαδικασίες για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Έχουμε ήδη βρει  ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Γιούνκερ σε ισοδύναμα μέτρα για το κόστος που θα έχει το νομοσχέδιο.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι θα προχωρήσουν όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον,  διασφαλίζουν τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ή φέρνουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπου το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει. Τόνισε όμως ότι  είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην "εκποίηση" κρατικών επιχειρήσεων και συμμετοχών, που βγαίνουν προς πώληση "όσο-όσο".

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στο ενδεχόμενο νέου δανείου 30-50 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει μεθόδευση για τρίτο δάνειο - το έχει διαψεύσει και ο Ντάισελμπλουμ»

 

 

 

sofokleousin


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα