Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Δωρεάν ρεύμα, σίτιση, ενοίκια

Στη Βουλή κατατέθηκε και επίσημα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το κόστος του για το 9μηνο που απομένει μέχρι τη λήξη της χρονιάς ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης περιλαμβάνουν:

- Παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εξασφαλίζεται η επανασύνδεση ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση του κομμένου ρεύματος σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί ως και την 31.01.2015, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.

- Επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές. Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπομένου ΦΠΑ.

- Σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο και τρόπο, μέσω των υφιστάμενων δομών ή νέων μέσω των αναπτυξιακών συμπράξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ασφαλής εκτίμηση για το ύψος της προκαλούμενης δαπάνης δεν μπορεί να γίνει καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από τις προϋποθέσεις που θα εξιδανικευτούν με σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Ωστόσο, το ΓΛΚ επικαλείται τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου σύμφωνα με τα οποία η δαπάνη» υπολογιζόμενη σε εννεάμηνη βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ύψος των περίπου 200.300.000 ευρώ

η οποία αναλύεται σε:

- 22.100.000 ευρώ από την ανάληψη της δαπάνης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

- 45.500.000 ευρώ από τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου

- 137.700.000 ευρώ από την επιδότηση σίτισης

Το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις".

Η  αιτιολογική έκθεση

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

 

 

 

parapolitika

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα