Προβληματισμός ρευστότητας στο Μαξίμου. Αναζητούνται λύσεις

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται η κυβέρνηση, καλούμενη να βρεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που  - όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν - θα ανακύψει τον  Μάρτιο και θα μεγεθυνθεί τους επόμενους μήνες. Αρμόδιοι υπουργοί και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν τώρα ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου οδηγούν στην εμφάνιση προβλήματος, το οποίο θα επεκταθεί και στην πραγματική οικονομία. Διαβεβαιώνουν όμως ότι θα προληφθεί και θα αντιμετωπισθεί με μέτρα που δρομολογούνται και με αποτελεσματικές  κινήσεις που θα ακολουθησουν.

Στη συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές για την παράταση του προγράμματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα βρει η Αθήνα τα λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τους επόμενους τέσσερις μήνες, ούτε τι θα γίνει μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης.

Την ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας για την ελληνική οικονομία αναγνώρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί  στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5 όπου προανήγγειλε «νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο». Επισήμανε πάντως ότι τα χρηματοδοτικά κενά είναι ένα ζήτημα «που αφορά και τους εταίρους μας».

«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο» τόνισε.

Καθησυχαστικός ο Σταθάκης

Καθησυχαστικός επιχείρησε να εμφανιστεί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, χαρακτηρίζοντας το μέσω twitter «απόλυτα ελέγξιμο».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων και το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητα».

Υπογράμμισε επίσης, ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν φτάνει το ύψος των 5 με 7 δισ. ευρώ και ότι είναι απόλυτα ελέγξιμο.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Στουρνάρας


Την ανάγκη να οριστικοποιηθεί άμεσα η τελική συμφωνία με τους εταίρους επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης  προς τους μετόχους της ΤτΕ. Μεταξύ άλλων, όπως επεσήμανε το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό παρά τους όποιους κλυδωνισμούς.  Ομως την κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται συντεταγμένη εθνική προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, για να διασφαλιστούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Διαβεβαίωσε δε πως η Τράπεζα της Ελλάδος από την δική της πλευρά θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτή την προσπάθεια.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνική οικονομίας το 2014 ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το 2014  σηματοδότησε την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής μετά από έξι έτη συνεχούς και βαθιάς οικονομικής κρίσης, που αποτιμώνται σε σωρευτική υποχώρηση του AEΠ πάνω από 25%.

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου να μην δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα ως εγγυήσεις ο κ . Στουρνάρας επεσήμανε: «Η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί σύντομα και αναμένεται να ανακληθεί, όπως συνέβη και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, εφόσον υλοποιείται επιτυχώς η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδος με το Eurogroup και τους τρεις θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Οι υποχρεώσεις Μαρτίου-Απριλίου

Ο Μάρτιος θα είναι ένας αρκετά δύσκολος μήνας καθώς η χώρα μας θα πρέπει να βρει τρόπο πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις 2,496 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις για τον Μάρτιο αφορούν:

- Την αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 1,59 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εκ των οποίων 1,416 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή κεφαλαίου και 0,174 δισ. ευρώ την αποπληρωμή τόκων.
- Την αποπληρωμή των ομολόγων που δεν υπήχθησαν στο PSI , ύψους 80 εκατ. ευρώ, την 01/03/2015.
- Την αποπληρωμή τόκων ύψους 674 εκατ. ευρώ.
- Την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός από αυτές τις υποχρεώσεις το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν την περίοδο αυτή.

Τα έντοκα που πρέπει να πληρωθούν τον Μάρτιο είναι:

02/03/2015 ΕΓ εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,137 δισ. ευρώ.

10/03/2015 ΕΓ τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,600 δισ. ευρώ.

17/03/2015 ΕΓ τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,300 δισ. ευρώ.

Δηλαδή έντοκα περίπου 4 δισ. ευρώ. Παραμένει άγνωστο αν οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν αυτά τα έντοκα στο σύνολο τους.

Τον Απρίλιο, αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 0,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και έντοκα 1,1 δισ. ευρώ.

 

 

sofokleousin

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα