Διπλή παρέμβαση σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Με τις πιέσεις να πληθαίνουν σε μια τεχνητή κρίση, έπειτα από τις επαφές του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι - και ενώ ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται για Παρίσι, σύμφωνα με πληροφορίες - αναμένεται παρέμβαση τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως και αντίστοιχη δήλωση από το Εurogroup.

Nα σημειωθεί ότι εκτάκτως μεταβαίνει στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έφευγε την Κυριακή πρώτα για το Λονδίνο και στη συνέχεια θα πήγαινε σε Παρίσι και Ρώμη για να συναντήσει τους ομόλογούς τους υπουργούς.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι αύριο (Κυριακή), μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενα το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του κυρίου Βαρουφάκη, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού.

Αργά χθες το βράδυ, πηγή προσκείμενη στο γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «έχουν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό (από τη μία) να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών και (από την άλλη) η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» σχετικά με το χρέος. «Υπάρχει μια ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» επισήμανε η πηγή μετά τη δείπνο που είχαν Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο.

Σε κοινή γραμμή Μέρκελ - Σόιμπλε απέναντι στην Αθήνα.

Παράλληλα με σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων δεν  αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες απαντώντας σε κάθε το ελληνικό αίτημα.

«Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα ξεκινούσα συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους» επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 112% του ΑΕΠ έως το 2020 χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει... Όποιος γνωρίζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έως το 2020... Δεν βλέπω κανένα λόγο να μπαίνουμε σε εικασίες για ένα νέο κούρεμα» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

«Οι κανόνες για την Ελλάδα δεν υπαγορεύονται εκ μέρους της Γερμανίας» τόνισε.

Το ενδεχόμενο πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και ενός νέου κουρέματος χρέους, απορρίπτει εκ νέου και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, εάν οι ίδιες καταβάλλουν προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση» αναφέρει, με το Βερολίνο να συνεχίζει να αποστέλλει μηνύματα στην Αθήνα.

Κατά της Αθήνας

«Πρόκληση αναμέτρησης» προς την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η επικεφαλής της ευρωομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Ανγκέλικα Νίμπλερ, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Μπαράις εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα» δηλώνει η κυρία Νίμπλερ, ενώ ο κ. Μπαράις επισημαίνει: «Αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς συνέπειες. Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις».
Παράλληλα, σε προειδοποίηση στην Αθήνα, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και παράταση του προγράμματός της ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών προχώρησε το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, E. Λικάνεν

Σύμφωνα με το Reuters ο Ε. Λικάνεν είπε ότι στην ΕΚΤ έχουν τους δικούς τους νόμους και ενεργούν με βάση αυτούς. Οπως συμπλήρωσε η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου και έτσι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, διαφορετικά δεν μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν
sofokelosuin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα