Λαγκάρντ: Προϋπόθεση για τη δόση η επανέναρξη των συζητήσεων

Ακόμη δεν έχει ορκιστεί η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιέζουν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο κλοιός σφίγγει και ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο γνωρίζουν ότι ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους είναι ελάχιστος. Γι αυτό, άλλωστε, ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, καθώς εκκρεμεί και η δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Για τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ προειδοποίησε και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde. Η Λαγκάρντ εστίασε στην ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των  συζητήσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως επίσης και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση. Το ερώτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα.

«Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού και του συστήματος είσπραξης των φόρων, τη συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών. Δεν είναι ζήτημα μέτρων λιτότητας, είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ακόμα να γίνουν», είπε η Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την δέσμευση Τσίπρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν σαφής: «δεν υπάρχει ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς τίθεται ζήτημα της ισότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται στη ζώνη του ευρώ. Δεν μπορούμε να θεσπίζουμε ειδικές κατηγορίες για συγκεκριμένες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η ίδια αναφερόμενη στο θέμα του χρέους είπε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία θα εξετάσει το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, μια πηγή της γαλλικής εφημερίδας που παρακολουθεί την ελληνική υπόθεση, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να εστιάζονται στον όγκο, το επιτόκιο ή τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

sofokleouin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα