Ιστορική απόφαση ΕΚΤ: Πλήρης ποσοτική χαλάρωση. Τι συμβαίνει για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται κατ' αρχάς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά υπό προϋποθέσεις με σημαντικότερη την υπαγωγή της σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ

Ιστορική θεωρείται η απόφαση που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ). Ο Μάριο Ντράγκι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε τα δέοντα για την υπέρβαση της κρίσης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής δεν είχαν αποδώσει τα προσδοκώμενα για να ξεμπλοκάρει η αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία. Ως εκ τούτου, ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE (που περιλαμβάνει εκτός από αγορές εταιρικών και αγορές κρατικών ομολόγων) ήταν λύση-μονόδρομος.

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ιδιωτικών τίτλων, με ένα συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2015.

Άρθρο από το madata.gr
Το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ το μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, (δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον "ΒΒΒ-") ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι για τα ομόλογα κρατών που δεν διαθέτουν επενδυτικό βαθμό τότε θα πρέπει οι χώρες να βρίσκονται υπό πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ. Η ΕΚΤ θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις αγορές για να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα τόνισε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων της ΕΚΤ.

Μέσω του ΟΜΤ η ΕΚΤ θα αγοράσει από τις κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας-μέλους ομόλογα -κρατικά στην περίπτωση της Ευρωζώνης- ελπίζοντας ότι στη συνέχεια οι τράπεζες θα ρίξουν «φρέσκο» χρήμα στην αγορά χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μεταξύ των εργαλείων τόνωσης της οικονομίας ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους των τετραετών χαμηλότοκων δανείων LTRO’s, μειώνοντας το επιτόκιο. Το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα μελλοντικά LTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης

Ανασα για την οικονομία από το QE

Η νομισματική πολιτική κρίθηκε ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει επαρκώς τους αυξημένους κινδύνους, γι' αυτό λάβαμε νέες αποφάσεις, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι. "Tο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης". Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016.

"Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εξαγγελίες του προέδρου της ΕΚΤ για την ελάφρυνση των κρατικών χρεών, οδηγούν σε θετικό γύρισμα τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,28%.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν από την αγορά. Ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Μετά την απρόσμενη μείωση του Σεπτεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα την διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%.

Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%. Η απόφαση της ευρωτράπεζας ήταν ευρέος αναμενόμενη. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί σε αυτά τα επίπεδα τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο, οπότε και τα μείωσε προκειμένου να δώσει ώθηση στην «ασθενική» ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα