Der Spiegel: Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Βόμβες από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο τις υποσχέσεις των ελληνικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, η ΕΚΤ φέρεται να έχει αποφασίσει να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο επόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς βρίσκονται στην κατηγορία σκουπίδια και δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας.

 

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγοράς βρίσκεται υπό διαμόρφωση πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί ένα σχέδιο αγοράς ομολόγων.

 

Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το συγκεκριμένο σχέδιο στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς το Βερολίνο έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων με την αιτιολογία ότι ενδέχεται να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τους.

 

Fitch: Αναθεώρησε σε αρνητικές τις προοπτικές της Ελλάδας

 

Το γραφείο της καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μέρκελ με τον Μάριο Ντράγκι αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ακριβώς συζητήθηκε.

 

Το Der Spiegel υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα περιορίσει το σύνολο των ομολόγων που μπορεί μία κεντρική τράπεζα να αγοράσει στο 20% ή στο 25% του συνολικού χρέους της χώρας. Το περιοδικό ανέφερε ότι πρακτικά η κεντρική τράπεζα κάθε χώρας θα έχει το βάρος της ευθύνης σε μία ενδεχόμενη χρεωκοπία της κυβέρνησης της και η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για άλλα προγράμματα διάσωσης.

 

Και οι πιέσεις του Βερολίνου προς την Αθήνα για τις ελληνικές κινήσεις μετά τις εκλογές συνεχίστηκε μέσω του περιοδικού Der Spiegel. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στο περιοδικό απέρριψε το ενδεχόμενο νέου ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από όσα μπορούν να τηρήσουν.

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις του στο Der Spiegel επανέλαβε ότι οι ήδη συναφθείσες συμφωνίες είναι δεσμευτικές και σημείωσε ότι «και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα από ό,τι μετά μπορούν να τηρήσουν».

 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Αυτό το ζήτημα δεν τίθεται. Η Ελλάδα δεν έχει με το χρέος της αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα