Χαρδούβελης: Διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Τρόικα

Η διαπραγμάτευση πράγματι είναι σκληρή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην επιτροπή που εξετάζει το κείμενο του προυπολογισμού για το 2015.

«Ζούμε δύσκολες στιγμές», είπε, επιχειρώντας πάντως να καθησυχάσει τους παρευρισκόμενους βουλευτές ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 η ελληνική οικονομία θα αλλάξει σελίδα και τα δύσκολα χρόνια θα μείνουν σταδιακά πίσω μας. «Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αποφύγουμε την αβεβαιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόοδος και συμφωνία σε μία σειρά από θέματα και τώρα επιχειρούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

«Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να κλείσει η αξιολόγηση», είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα πετύχουμε και η διαπραγμάτευση θα κλείσει με μικρότερα βάρη και περισσότερη προοπτική.

Απαντώντας δε στα περί μη ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι «σε μία διαπραγμάτευση , όταν είσαι στη μέση δεν θες να πεις πού είσαι εσύ και πού οι άλλοι. Δεν θες να φανερώσεις τη στρατηγική σου», κάτι που κάνουν από την πλευρά τους και οι δανειστές μας. Επανέλαβε πάντως τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι «το ότι καθίσαμε ως τις τεσσεράμιση το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε, είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει»…
Απαντώντας στην κριτική για τις κοινωνικές παροχές, υποστήριξε ότι αυτό κάποτε θα αλλάξει, πρέπει όμως η οικονομία να σταθεί στα πόδια της.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσιάστηκε μικρός το 2014 θα είναι πολύ μεγαλύτερος το 2015, ενώ θα χαρακτηριστεί και από τάση ανάσχεσης της ανεργίας και θα οδηγήσει για τρίτη χρονιά στην επίτευξη πλεονάσματος. Αφού μίλησε για έναν προϋπολογισμό που θα είναι ισοσκελισμένος για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως θα καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς την ανάγκη δανεισμού.

«Η χώρα πλησιάζει με ταχύ βήμα στη δημοσιονομική αυτάρκειά της», είπε, προαναγγέλλοντας αποκατάσταση των βαρών των φορολογουμένων εντός των περιθωρίων που υπάρχουν. «Είναι ο προϋπολογισμός ενός σύγχρονου αναπτυγμένου κράτους», είπε, απαντώντας σε όσους αμφισβητούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, πως δεν πρόκειται για κυβερνητική εκτίμηση, αλλά για εκτίμηση που υιοθετούν οι διεθνείς οργανισμοί. Θύμισε άλλωστε πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης ξεκίνησαν το ΄β τρίμηνο του 2014 μετά από 21 τρίμηνα ύφεσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αναμένεται ενίσχυση των επενδύσεων της τάξεως του 11,7% και εξαγωγών ύψους 5,2%, κάνοντας λόγο για νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία, απέδωσε στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, με τις τράπεζες μετά τα στρες τεστ να χρηματοδοτεί την οικονομία και το ΕΣΠΑ να εμφανίζεται εμπροσθοβαρές.

Στις προβλέψεις για αύξηση και των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δις ευρώ, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει χωρίς πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών, ενώ θύμισε πως στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση του 13% ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση από φέτος και των ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες κ.οκ. Όσο για την κριτική ότι ο προϋπολογισμός αυξάνει τους φόρους το 2015, υποστήριξε ότι αυτό που μεγαλώνει είναι η πίτα και όχι το κλάσμα του φόρου που πέφτει στον κόσμο.

Όσον αφορά στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, το προσδιόρισε σε 317 δις ευρώ, ήτοι 177% του ΑΕΠ που είναι μεν μεγάλο, πλην όμως μειωμένο σε σχέση με το 2014. Μιλώντας για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προέβλεψε ότι ως τα τέλη του 2015, άλλοι επτά μεγάλοι διαγωνισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τα αεροδρόμια, υποστήριξε ότι θα γίνουν και επενδύσεις, πράγμα που τους κάνει αισιόδοξους στο οικονομικό επιτελείο ότι είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα 9,6 δις ευρώ ως το τέλος του 2016, «επειδή όλοι πιστεύουν στο μέλλον της Ελλάδας. Επειδή βλέπουν ότι αν επενδύσουν , θα κερδίσουν», όπως είπε.

Μιλώντας για δυνατότητα δημοσιονομικής ανάπτυξης, ελάφρυνση των βαρών στα χρόνια της κρίσης και ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη, για μείωση δημοσίου χρέους και ισορροπημένα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών για πρωτη φορά από το 1948, παραδέχθηκε πως ένα κόμμάτι έχει να κάνει με τη βαθιά ύφεση, αλλά ένα άλλο είπε, σχετίζεται με την αντιστροφή της τάσης εξαγωγών.

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος πως αν συνεχίσει η χώρα να εφαρμόζει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εξασφαλίσει το χαμένο έδαφος νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Μίλησε άλλωστε για προσήλωση στη βελτίωση των μεγεθών που δεν επιτρέπει …χαλάρωση. «Δεν θα επιτρέψουμε επιστροφή στο ολισθηρό παρελθόν», είπε.

Ο κ.Χαρδούβελης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως την ολοκλήρωση της προσπάθειας των πολιτών. Υπάρχει προσήλωση στη συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή, είπε, χαρακτηρίζοντας ζητούμενο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε να πάμε σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης στο εξής, που θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των εισοδημάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα