Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συζητήσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στη Βίλα Σαΐντ στο Παρίσι. Όπως όλα δείχνουν,  παρά τις προσπάθειες για προσέγγιση, το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα παρέμεινε και μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Κογιάλ, αποχώρησαν από το κτήριο, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο και Γκαμπριέλε Γκουίντιτσε, βρίσκονται ακόμη εντός της βίλας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρουν οι πληροφορίες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ, προφανώς για να ενημερώσει το Ταμείο για όσα έγιναν στο Παρίσι. Μοιραία όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως όλα έχουν τελειώσει. Με ποιο αποτέλεσμα μένει να μάθουμε.

Από την ελληνική πλευρά λέγεται πως υπάρχουν δυσκολίες ακόμα στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών. Αναμένεται να υπάρξει μια άτυπη ενημέρωση πριν η ελληνική επιστροφή πάρει επίσης το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, αργότερα το απόγευμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τελευταίες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει, αλλά μοιάζει μάλλον αδύνατο να συνεχιστούν οι συνομιλίες μόνο ανάμεσα στην ελληνική πλευρά, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΚΤ αλλά χωρίς εκείνον του ΔΝΤ.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και της τρόικας κράτησε περίπου 14 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Τετάρτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κενό του 2015 που σύμφωνα με την τρόικα εκτιμάται στα 2,5 – 3 δισ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «δεν υπήρξε συμφωνία για την έκθεση αξιολόγησης και την επόμενη ημέρα» με τους πιστωτές να θεωρούν ότι το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πλευρά των δανειστών ζητά μέτρα ύψους 2 δισ., ενώ διαφωνία υπάρχει ακόμη και στο ύψος της ανάπτυξης που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 (στο 2,9%) με τον ΟΟΣΑ ήδη να το υπολογίζει στο 2,3%.

Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα