Όλα ανοιχτά με την τρόικα. Τι απαιτεί σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Χωρίς νικητή συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας για τις επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις όσον αφορά το ύψος των συντάξεων, αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να θίξει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς μια τέτοια ενέργεια αναμένεται να εκπέσει δικαστικά.

Εφαλτήριο για τις απαιτήσεις των δανειστών είναι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της αύξησης τόσο του αριθμού των συνταξιούχων, όσο και του ύψους των αποδοχών των μελλοντικών συνταξιούχων.

Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρατείνουν το «πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016-2017 (για το 2015 ήδη προβλέπεται).

Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσω της απόφασης αυτής, θα υπάρξει αποτροπή δαπάνης ύψους 920 εκατ. ευρώ. Το μέτρο, που περιλαμβάνεται στο κείμενο που εστάλη στην τρόικα, αφορά τις ήδη καταβληθείσες συντάξεις, οι οποίες με βάση το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010 άρθρο 11), θα έπρεπε να υπολογιστούν σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της χώρας και το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πέρα από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει, όπως ενημέρωσε την τρόικα, σε σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 20% με παράλληλη μείωση των συντάξεων και υιοθέτηση της επιλογής κατάταξης σε δύο ή και τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Σε δεύτερο στάδιο και υπό την πίεση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει την αύξηση των 4.500 ενσήμων για την λήψη κατώτατης σύνταξης για συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, την επίσπευση των αλλαγών που περιλαμβάνει ο νόμος 3863/10 όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει επίσης τις πιέσεις για επιβολή επιπλέον αντικινήτρων στην περίπτωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς το -30% για 5 χρόνια πρόωρης εξόδου, θεωρείται ήδη σκληρό μέτρο.

Στις πιέσεις της τρόικας για αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, το υπουργείο επισημαίνει ότι το θέμα θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, χωρίς να καταργηθεί η παροχή. Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, συζητούνται δυνατότητες επιπλέον εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μετά από μελέτη και διάλογο.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προωθηθούν οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ταμείων με διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας των επιμέρους τομέων των ταμείων, ενώ ταυτόχρονα θα συσταθούν υπηρεσίες για την ενιαία είσπραξη των εσόδων των ταμείων και την ενιαία απονομή συντάξεων.

Στο μέτωπο των εργασιακών, η κυβέρνηση σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και σχετικά με την επαναφορά του λοκ αουτ επιμένει στην «ενδυνάμωση» της εφαρμογής του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα μέσω της γρηγορότερης εκδίκησης των υποθέσεων.

Οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο που προωθούνται αφορούν την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες, η κατάργηση της προστασίας -για απόλυση- των συνδικαλιστών για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους, ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από επτά σε τρεις ημέρες, η μείωση των ημερών αμειβόμενης αδείας συνδικαλιστών που έχουν εκλεγεί σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, χωρίς να θιγούν οι άδειες των εκλεγμένων συνδικαλιστών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η προστασία των 21 πρώτων ιδρυτικών μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ανοικτό παραμένει τι θα γίνει τελικά με το καθεστώς λήψης απεργιακής κινητοποίησης, όπου η τρόικα επιμένει να αλλάξει το 50%+1.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει το καθεστώς μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών κι όχι των παρόντων, ρύθμιση για την οποία δεν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθεί στις θέσεις που εστάλησαν στην τρόικα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα