Η τρόικα έρχεται, νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για το νέο μισθολόγιο

Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα οι συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του νέου μισθολογίου καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο εταίρων κάτι που διαπιστώθηκε στην συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Για τον μισθό του πρωτοδιοριζόμενου δεν φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρές τριβές μεταξύ των δύο πλευρών. Εκεί που υπάρχει μεγάλο χάσμα είναι στον εξορθολογισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες ανισότητες.

Αυτό το χάσμα θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο Χρ. Λαζαρίδης με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στην οποία θα μετέχουν οι Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Ρήγας, Κ. Πιερρακάκης και Γ. Κουτσούκος.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ο οποίος θα έρθει σύντομα στην βουλή, όπως και στον αριθμό των απολύσεων στο δημόσιο καθώς υπολείπονται περίπου 5.500.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Όσον αφορά το θέμα της αλλαγής του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το μεταθέσει για τον επόμενο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει η κυβέρνηση.

Επιστολή στο ΔΝΤ – «Γρίφος» η επιστροφή της τρόικας

Τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με την τρόικα τον συνδικαλιστικό νόμο και το νέο μισθολόγιο.

Η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο δυνατό είπε ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως οι ελληνικές θέσεις είναι διαμορφωμένες, υπάρχει πλαίσιο και υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο βάση του οποίου πορεύεται η κυβέρνηση.

«Σημασία έχει να ολοκληρωθεί εμπροθέσμως η αξιολόγηση γιατί θέλουμε να είναι η τελευταία εμφάνιση της τρόικας» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

ΔΝΤ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

«Δεν έχω ημερομηνία σχετικά με το πότε περιμένουμε τις προτάσεις πολιτικής των ελληνικών αρχών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Παράλληλα σημείωσε ότι «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζουμε την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφύγουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, επίσης. Αλλά, γι' αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονισθούν οι δημοσιονομικές αρχές της Ελλάδας και όπως έχουμε πει στο παρελθόν, να ενισχύσουμε τη φορολογική διοίκηση. Πιστεύουμε ότι η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί ώστε ο καθένας να πληρώνει το φορολογικό μερίδιο που του αντιστοιχεί».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η προληπτική στήριξη μπορεί να λάβει πολλές μορφές. «Αν οι ελληνικές αρχές αποφάσιζαν ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που ήθελαν να πάνε, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη φύση της προληπτικής στήριξης θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους. Θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές, αλλά δεν θα αρχίσω να εικάζω. Φυσικά, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο που θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια τώρα. Αυτό θα περιλάμβανε τεχνική βοήθεια, αλλά αυτό, όπως είπα, εξαρτάται από τι θα αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές να κάνουν και ποια θα είναι η συγκεκριμένη φύση της συμφωνίας. Συζήτησαν την πρόοδο του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα