Αλλαγές στο πόθεν έσχες των ακινήτων

Αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις για το «πόθεν έσχες» αγοράς ακινήτου, τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων από οικοδομικές εταιρίες και τη δέσμευση καταθέσεων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε βάρος του Δημοσίου. Στην τροπολογία για το «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων προβλέπεται ότι θα δοθεί ανάσα στην κτηματαγορά καθώς θα επιβάλεται «πόθεν έσχες» στο συνολικό τίμημα που αναγράφεται στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων και όχι στις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες.

Ως τίμημα αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης του αγοραστή όπως αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο, δηλαδή το άθροισμα του δηλωθέντος τιμήματος, των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό. Η διάταξη αυτή αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα ποσά των τεκμηρίων αγοράς ακινήτων που θα καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2015 και τα επόμενα έτη.

Με τη νέα διάταξη, τεκμήριο αγοράς θα υπολογίζεται το ποσό που γράφει το συμβόλαιο συν τους φόρους και τα έξοδα μεταβίβασης που βαρύνουν τον αγοραστή. Καθώς δεν αναγράφεται άλλη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, αν η διαταξη ψηφιστεί, αναμένεται ότι θα ισχύσει από φέτος ή και αναδρομικά από 1.1.2014 –για να μην ισχύσουν διαφορετικές επιβαρύνσεις για αγοραστές που αγόρασαν ακίνητο μέσα στο ίδιο έτος.

Πηγή: sknews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα