Φοροκαταιγίδα μέχρι τα Χριστούγεννα

Η επίτευξη των στόχων στο μέτωπο των εσόδων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το σημαντικότερο επιχείρημα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικα.

Εγχείρημα  το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών θα δοκιμαστούν έως το τέλος του έτους. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν µε δυο φόρους, µε αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.


Η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων περνά κυρίως μέσα από τις εισπράξεις που θα προέλθουν από:

- Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Από τον φόρο αυτό προσδοκώνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατοµµύρια ευρώ µηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέµβριο είναι καλές. Ωστόσο παραδοσιακά η πρώτη δόση ενός φόρου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση µε τις υπόλοιπες, αφού αρκετοί φορολογούµενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ποσό του φόρου µε πιστωτική κάρτα, για να εκµεταλλευτούν από τις άτοκες δόσεις και στο λογιστικό σύστημα η πληρωμήµε κάρτα εμφανίζεται ως εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Μέσα στο τελευταίο δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπο µε νέα «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της διόρθωσης των λαθών και της χορήγησης των απαλλαγών και εκπτώσεων στους δικαιούχους. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουµένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου. Η προθεσμία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου αλλά σύμφωνα µε πληροφορίες αναμένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

- Τον φόρο εισοδήματος: Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία διμηνιαία δόση του φόρου που προέκυψε µε την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

-Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης: Από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης µε τον μειωμένο κατά 30% ΕΦΚ. Εφόσον η ζήτηση είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση µε πέρυσι θα επαληθευτεί και το επιχείρημα της κυβέρνησης για αύξηση εσόδων από τη μείωση του φόρου.

- Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015: Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατοµµύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυμαινονταιαπό 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος.

- Τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας Πρόκειται για τον φόρο που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στο δηµόσιο ταµείο και οι εισπρακτικές του επιδόσεις αποτελούν µια σαφή ένδειξη για το αν η οικονοµική δραστηριότητα κινείται ανοδικά ή παραµένει στάσιµη ή κινείται προς τα κάτω. Τα στοιχεία του οκταµήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραµένουν εντός στόχων, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι τον Αύγουστο έχει µειωθεί ο συντελεστής στην εστίαση από το 23% στο 13%.

- Τα έσοδα από τη νέα ρύθµιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταµεία: Σε αυτήν ποντάρει πολλά το οικονοµικό επιτελείο. Η ρύθµιση που θα προβλέπει εξόφληση οφειλών ακόµη και σε 100 µηνιαίες δόσεις για οφειλές µέχρι 15.000 ευρώ προσδοκάται ότι µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες θα φέρει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ. Κρίσιµη θα είναι η συµµετοχή των οφειλετών µέσα στο επόµενο δίµηνο που θα «τρέξουν» οι προθεσµίες της ρύθµισης.

Το δεύτερο πακέτο φορο-ελαφρύνσεων:

Μετά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του μειωμένου 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το δεύτερο πακέτο ελαφρύνσεων που αφορά:

- Τη μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, µε στόχο ο ανώτατος συντελεστής να μειωθεί σταδιακά από το 42% στο 33%.

- Τη μείωση συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, µε στόχο ο συντελεστής να υποχωρήσει σταδιακά από το 26% στο 15%.

- Τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη μείωση των εσόδων του φόρου από 1,43% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 1% του ΑΕΠ αρχής γενοµένης από το 2015.

- Τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε κάποιους κλάδους της οικονομίας όπως  π.χ. οικοδομή.

 

 

 

πηγη  sknews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα