Σκληρό πόκερ η υπόθεση απεμπλοκής της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Σε μία σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η υπόθεση της απεμπλοκής της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία μακρά διαπραγμάτευση, καθώς το ΔΝΤ θέτει όρους και προϋποθέσεις και κάνει συστάσεις προς την Αθήνα, όπως φάνηκε και από την επίσημη ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το σίγουρο είναι ότι επιμένει σε μια «πιστωτική γραμμή στήριξης» της Ελλάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σχετικά με τους όρους που θα τεθούν στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ολοκληρώσει τις συζητήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι θα μπορέσει να λάβει οικονομική βοήθεια 7 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ και επίσης θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις αγορές με φρέσκες εκθέσεις του Ταμείου και της Ευρώπης.

Όμως, η επιθεώρηση συναντά ήδη δυσκολίες λόγω του ασφαλιστικού και του εργασιακού και κυρίως λόγω των ομαδικών απολύσεων.

H Αθήνα επιμένει στα εξής σημεία: Απεμπλοκή από το Μνημόνιο με αποχώρηση της τρόικας από τις αρχές του νέου έτους, άρνηση της λήψης των υπολοίπων δανείων από το ΔΝΤ, χαλάρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές επιμένουν ότι θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση που μπορεί να έχει ακόμη και τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους. Επίσης επιμένουν από την Ουάσιγκτον ότι είναι εντελώς πρόωρο να φύγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν και κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Νοεμβρίου και εκείνη στις αρχές του Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν ξεκαθαρίσει οι συζητήσεις με το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα