Συνάντηση κορυφής με το βλέμμα ελάφρυνσης του ελληνικό χρέος

Το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους θα αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση κορυφής των πιστωτών της Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στα μέσα Νοεμβρίου.

Πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα από τους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν ότι οι πιστωτές της ελληνικής οικονομίας αποφάσισαν να ξεκινήσουν την συζήτηση για τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στα μέσα Νοεμβρίου σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Η έναρξη του διαλόγου για το ελληνικό χρέος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει χάσμα στις καταρχήν απόψεις των δύο πλευρών για το θέμα.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να είναι βιώσιμο, αποτελεί αιχμή του δόρατος και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, έχει θέσει την ανάγκη αυτή μετ` επιτάσεως το τελευταίο χρόνο.

Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στον επίσημο τομέα, δηλαδή στις χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η άποψη του Ταμείου για «κούρεμα» προσκρούει στην κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου καθώς η γερμανική πλευρά δεν συζητά καν το ενδεχόμενο κουρέματος και προκρίνει η ελάφρυνση να προέλθει με μία σειρά εναλλακτικών λύσεων.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

Η χρονική επιλογή στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν είναι τυχαία καθώς τότε θα έχουν ολοκληρωθεί τα stress test της ΕΚΤ και όλοι θα γνωρίζουμε τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου και ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η συνάντηση στην Ουάσινγκτον, θα αποτελέσει τον προπομπό της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, που πιθανόν να γίνει, σε επίπεδο Συνόδου κορυφής της Ευρώπης, εντός του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα