Moody's: Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

Με αστερίσκους πολιτικής και χρηματοδοτικής αβεβαιότητας συνοδεύεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.

Μάλιστα, ο οίκος ξεχωρίζει 4 προκλήσεις για την αξιολόγηση της χώρας:

Πρώτον, το φιλόδοξο πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, το υψηλό δημόσιο χρέος και τα υψηλά κόκκινα δάνεια των τραπεζών, τα οποία οδηγούν το τραπεζικό σύστημα να μην στηρίζει την οικονομία. Τρίτον, ένα ιστορικό πτώχευσης και τέταρτον ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, το οποίο περιπλέκει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η Moody's εξηγεί, επίσης, ότι θα μπορούσε να εξετάσει την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας εφόσον αυξηθεί ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπάρξει διαρκής οικονομική ανάπτυξη και διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και παρουσιαστεί «καλύτερη ορατότητα σε ό,τι αφορά την μελλοντική εξωτερική οικονομική στήριξη αλλά και το πολιτικό περιβάλλον».

Αντίθετα, η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβαθμισθεί εάν υπάρξει επιβράδυνση του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής λόγω του αυξημένου πολιτικού κινδύνου και μιας πιθανής κόπωσης των μεταρρυθμίσεων.

«Πολιτική αβεβαιότητα»

Η... συντηρητική αναβάθμιση και η διατήρηση του σταθερού outlook (προοπτικών), καθώς η χώρα διατηρείται από την Moody's στην κατηγορία Caa, οφείλεται, όπως αναφέρει η έκθεση, στην συνεχιζόμενη «πολιτική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την χώρα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ξένου οίκου υπάρχει «υψηλή πιθανότητα πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015 αφενός εξαιτίας της διαβρωμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας αφετέρου λόγω της λήξης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο ξένος οίκος εκτιμά ότι η προοπτική πρόωρων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων χαρακτηρίζει υψηλή αβεβαιότητα, αυξάνει «το ρίσκο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής σε μία κρίσιμη καμπή και ενισχύει τα ρίσκα αναφορικά με την ρευστότητα και την χρηματοδότηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνει.
Χρηματοδότηση και μνημόνιο

Η αβεβαιότητα, όμως όπως εξηγεί η Moody's στην έκθεσή της, ενισχύεται και από μία σειρά κρίσιμους οικονομικούς παράγοντες όπως είναι η χρηματοδότηση της χώρας το 2015 και το 2016 αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η δομή της νέας ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

«Η χρηματοδότηση της Κομισιόν και του ΔΝΤ λήγει τον Δεκέμβριο του 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2016, αντίστοιχα. Τους επόμενους μήνες πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με την χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας για το 2015, την μορφή του προγράμματος προσαρμογής (σ.σ. του μνημονίου) μετά το 2016 και την δομή μιας νέας ανακούφισης χρέους από τον επίσημο τομέα», αναφέρει η έκθεση της Moody's.

Σε ό,τι αφορά την σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές η Moody's αναφέρει ότι το βασικό σενάριο της προβλέπει ότι κάποιου τύπου «εξωτερική συνδρομή θα συνεχίσει να υφίσταται» ενώ εκτιμά ότι οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα «είναι φιλόδοξοι και ίσως αποδειχθούν απαιτητικοί δεδομένου του πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου».

Καταλύτες για την αναβάθμιση

Η σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, η οικονομική βελτίωση των προοπτικών της χώρας λόγω και της προόδου των δομικών μεταρρυθμίσεων, η μείωση του ρίσκου χρηματοδότησης εξαιτίας της επέκτασης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων και η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελούν εν πολλοίς τους καταλύτες που οδήγησαν τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody`s στην αναβάθμιση κατά δύο μονάδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Οι αναλυτές του ξένου οίκου αξιολόγησης εκτιμούν στην έκθεσή τους ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει στο ζενίθ φέτος, στο 179% του ΑΕΠ και από το 2015 θα αρχίσει να υποχωρεί».

Η Moody's αναμένει, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει φέτος τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν ότι τα μειωμένα επιτόκια αλλά και «η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στους επίσημους πιστωτές, προσδίδουν δημοσιονομική ευελιξία και μειώνουν το ρίσκο χρηματοδότησης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα