Economist: Ανασυνθέτοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

«Το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η εποχή όπου το πολιτικό σύστημα ήταν υπεύθυνο να βρει μία θέση εργασίας για τον Έλληνα ψηφοφόρο –ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα- έχει περάσει ανεπιστρεπτί» αναφέρει ο Economist σε δημοσίευμα του με τίτλο «Ανασυνθέτοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό, η ελληνική οικονομία βελτιώνεται αλλά το κύμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να… παρασέρνει και τους ψηφοφόρους  ώστε να επιστρέψουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και εξηγεί το γιατί: «Η κεντροδεξιά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται από την πλειονότητα των Eλλήνων, οι υπαίτιοι της κρίσης αλλά και της κατάρρευσης του συστήματος πατρωνίας των τελευταίων 30 ετών! Ορισμένοι Έλληνες στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές ιδέες. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά και το Ποτάμι, αναμένεται να διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού, αναπληρώνοντας το κενό του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, ο Economist σημειώνει ότι η ΝΔ έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα καθώς κατάφερε να επιβιώσει αλλάζοντας μόνο ηγεσία, αν και τονίζει ότι αρκετοί ψηφοφόροι της έχουν καταφύγει στη Χρυσή Αυγή.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Economist σημειώνει ότι ο Βενιζέλος έχει απέναντι του τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος μάχεται «να επαναβεβαιώσει την εξουσία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό περιοδικό τονίζει ότι «συνιστά εχθρό των Ελλήνων καθώς του απειλεί με την επιβολή εκτεταμένων φόρων».

Τέλος, ο Economist κάνει ιδιαίτερη μνεία στο Ποτάμι, σημειώνοντας ότι «κερδίζει ψηφοφορους με ιλιγγιώδη ταχύτητα». Παράλληλα, όμως, καταγράφει πως σύμφωνα με κάποιους αναλυτες, πίσω από αυτό «βρίσκονται δυνατά επιχειρηματικά συμφέροντα, με στόχο να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να οδηγήσουν τον κ. Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές μέσα στο χρόνο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα