Κάθοδο της τρόικας και ενημέρωση ΕΕ για το πακέτο της Ελλάδας

Οι εταίροι έχουν περιορισμένο χρόνο για να λύσουν τις επικοινωνιακές τους διαφορές σε σχέση με το πότε θα αποτυπώσουν δημόσια την πρόθεση να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας από τη στιγμή που θα εξαντληθούν τα 10,1 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον χρηματοδοτικό πακέτο.

Το σήμα της λήξης θα δώσει στο Eurogroup του Μαρτίου το ΔΝΤ, το οποίο αρμοδίως θα ειδοποιήσει τους εταίρους της ευρωζώνης πως “κατά την εαρινή σύνοδο του ταμείου τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει λάβει εξασφαλίσεις από την ΕΕ για την συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες”.

Κύκλοι του ΔΝΤ διαμηνύουν στις Βρυξέλλες ότι οι κανόνες του Ταμείου είναι απαράβατοι και αυτό φαίνεται πως το έχουν υπόψη τόσο ο επίτροπος Ρεν, όσο και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρότι χθες, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες, απέφυγαν επιμελώς να βγουν από την βασική ρητορική για το θέμα:

-Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας, στον έλεγχο πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες, (Ρεν και Ντάισελμπλουμ)

-Την ευρωζώνη απασχολεί πολύ περισσότερο το δημοσιονομικό κενό του 2014, 2015 και 2016, (Ρεν)

-Η επίσημη διαδικασία προβλέπει πως πρώτα θα πρέπει να ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Εurostat

-Το τρέχον πρόγραμμα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το τέλος του καλοκαιριού (Ντάισελμπλουμ)

-Στο τρέχον πρόγραμμα έχουν μείνει 10,1 δισ. ευρώ (Κλάους Ρέγκλιγκ)

-Το χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα λυθεί «εντός προγράμματος» και οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας θα διεξαχθούν στο δεύτερο μισό του έτους.

Σε αυτό το κλίμα μάλιστα η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα πριν από το τέλος της εβδομάδας και κατά δήλωση του Γ. Στουρνάρα την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ «κατεβαίνει τώρα μετά από δύο μήνες απομακρυσμένης συνεργασίας, διότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση του ελέγχου», ο Ρεν όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η κάθοδος είναι ένα καλό βήμα, δεν δίνει όμως καμία εγγύηση επιτυχίας». Και οι δύο μάλιστα κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν και να «κάνουν το μερίδιο δουλειάς που τους αναλογεί».

Ο δε Ρεν υπενθύμισε με νόημα πως ο ίδιος θα ήθελε συμφωνία από τον Δεκέμβρη, ώστε τότε να είχε συζητηθεί και το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης, για να καταλήξει συμπερασματικά, όπως και ο Ντάισελμπλουμ πως «τώρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» και πως «για τις συζητήσεις περί χρέους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμφωνία με την τρόικα».

Από την τρόικα κρίνεται και η εκταμίευση περίπου 9 δισ. ευρώ (τα 3,8 από το ΔΝΤ) για την κάλυψη των ισόποσων αναγκών για πληρωμές ομολόγων τον Μάιο.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε πως «πρόκειται για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup απέφυγαν να προσδιορίσουν τις λήξεις του Αυγούστου.

Απαντώντας σε ερώτηση του real.gr ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι δεν είναι απολύτως σαφές ως που μπορεί να φτάσει η χώρα χρηματοδοτικά με τα 10,1 δισ. που απομένουν.

Aπό την άλλη ο επίτροπος Ρεν επιβεβαίωσε ότι «η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις μέσω του μνημονίου οικονομικής πολιτικής», υπάρχουν «δημοσιονομικοί στόχοι» που δεν έχουν αλλάξει και «πρέπει να τηρηθούν».

Ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε μιλώντας στον Τύπο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πανάκια και για την αποφυγή της υποχρέωσης εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου και υποστήριξε πως ανακοίνωσε μέσα στο Eurogroup το ακριβές ύψος του και δέχθηκε συγχαρητήρια.

Ο επίτροπος Ρεν από την άλλη φάνηκε επιφυλακτικός, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε στο «καλβινιστικό υπόβαθρο» που πιθανά έχει.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η τρόικα επιστρέφει μετά από δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει τα συμφωνημένα και όπως είπε και ο Ο. Ρεν : «Η μπάλα βρίσκεται πια στο γήπεδο της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα