Διχασμένοι οι ελεγκτές τις τρόικας με τα πεπραγμένα και τον Τσίπρα

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ευρωβουλευτές του κλιμακίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας για τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Οτμαρ Κάρας επέμεινε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσίασε τις θέσεις του σε συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο και προκάλεσε την οργή της Κουμουνδούρου που τον αποκάλεσε «μερκελιστή» και τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη.

Η αρχή της σύγκρουσης έγινε όταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας υποστήριξε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 Δεκεμβρίου τον ρώτησε ποιοι ήταν οι στόχοι του και οι προτάσεις του και «επί μία ώρα ο κ. Τσίπρας δεν έλεγε τίποτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για «χοντροκομμένη και ψευδή επίθεση» του Οτμαρ Κάρας στον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις ο Οτμαρ Κάρας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους αλλά υποστήριξε ότι δεν αναιρεί τίποτα από όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Μας έδωσε αυτό το έντυπο και στήριξε τη δουλειά μας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, όπως είπα χθες δεν έχω καμία πρόθεση να ερμηνεύσω αυτή τη συνάντηση και δεν αξιολογώ την πολιτική του κ. Τσίπρα. Δεν μπορώ να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ή διόρθωση σε σχέση με ό,τι ανέφερα χθες» είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντίθετα ο συνάδελφος του, ευρωβουλευτής Λιέμ Χoάνγκ Νγκοκ υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι δεν είναι αληθές ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Στρασβούργο χωρίς προτάσεις.

«Ήρθε με αυτό το έντυπο, τίτλος του οποίου είναι: "Το Ελληνικό Πρόγραμμα Διάσωσης". Και είναι στα πλαίσια της αναφοράς μας να ακούσουμε τι έχει να πει κάποιος για τις ενέργειες της τρόικας. Είναι πολύτιμο έντυπο, λοιπόν, με προτάσεις και θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να γράψουμε το πρώτο προσχέδιο» είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

«Ο κ. Κάρας μπορεί να μην έχει το σθένος να «αναιρέσει» όσα συκοφαντικά είπε για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ουσιαστικά όμως παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση» ανέφερε σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κάλεσε τον κ. Κάρας να ζητήσει δημόσια συγνώμη. «Καλά είναι τα ψέματα, αλλά τελικά δεν μπορεί να κρατήσει η μπογιά τους ούτε λίγες ώρες. Ο κ. Κάρας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα η Κουμουνδούρου σημείωνε με νόημα ότι ο Οτμαρ Κάρας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει και η ΝΔ. «Είναι φίλος του Σαμαρά και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και γι'αυτό επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα.

Οι άλλοι ελεγκτές της τρόικας είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος» έλεγαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον τόνιζαν την διαφορετική γνώμη του Λιέμ Χoάνγκ Νγκοκ, ο οποίος είναι μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι αντιπαραθέσεις εντός του κλιμακίου του ευρωκοινοβουλίου έφεραν σύγκρουση και ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καθυβρίζει τον Οτμαρ Κάρας.

«Υποτίθεται πως περίμεναν πως και πως τον κ. Κάρας, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τι έγινε στην Ελλάδα. Και όταν ήρθε εδώ επειδή ο άνθρωπος είπε την αλήθεια που γνωρίζει τον καθύβρισαν ως συκοφάντη και ως μερκελιστή.

Πως την βλέπουν την δουλειά; Θα μοιράζουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων και σε εκλεγμένους εκπροσώπους της Ευρώπης;» αναρωτήθηκε πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με σκληρή γλώσσα τα όσα υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς και σημείωσε ότι «όσο για το γνωστό του ύφος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι πλήρως κατανοητό. Είναι δείγμα μιας κυβέρνησης υπό πανικό και ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα