Μικρό και βιώσιμο πλεόνασμα βλέπει η Τρόικα

Έντονες ήταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ματίας Μορς, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ και του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφορικά με μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με την ελληνική οικονομία.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και σύμφωνα με πηγές μέσα από το υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα φαίνεται να δέχεται πλέον την εκτίμηση της Αθήνας για ένα «μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2013, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (περίπου 8 δισ. ευρώ). Όσον αφορά στο ποσοστό της ύφεσης, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η κυβέρνηση προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 3,8% για το 2013, ενώ η Τρόικα την υπολογίζει κατά 0,1% μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη ενός προσχέδιου του προϋπολογισμού.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε λόγος για την «προβληματική» διετία 2015-16, όπου η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα για την κάλυψη σημαντικών δημοσιονομικών κενών. Στις συζητήσεις με την Τρόικα, μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των ΛΑΡΚΟ , ΕΑΣ και ΠΥΡΚΑΛ, καθώς ήδη την Παρασκευή διαπιστώθηκε σοβαρή διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα