Μείωση ΦΠΑ στη εστίαση: Υπέρ και κατά

Στο συμπέρασμα πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% -μέτρο που προωθείται πιλοτικά στην αγορά και τίθεται σε εφαρμογή από αύριο, Πέμπτη,- μπορεί να αποφέρει κέρδη για τους επιχειρηματίες, την κοινωνία και το κράτος, αλλά οι καταναλωτές δεν θα αφήσουν τις τιμές να πέσουν όσο το επιτρέπει η μείωση του ΦΠΑ, καταλήγει ανάλυση της εταιρείας «Όμικρον ΕΠΕ - Οικονομικοί Σύμβουλοι».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώνεται κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες (από 23% σε 13%), οι μέσες τιμές θα μειωθούν μόνο κατά 3,5 - 4 εκατοστιαίες μονάδες. Όπως εκτιμάται, η πίεση για τη διαμόρφωση της νέας μέσης τιμής ισορροπίας σε επίπεδα υψηλότερα από όσο θα αντιστοιχούσε στη μείωση του ΦΠΑ, θα προέλθει από τη ζήτηση, από την πλευρά των καταναλωτών.

Πόσο θα ωφεληθούν οι εστιάτορες; Στο ερώτημα συτό, η ανάλυση απαντά: «Εδώ παίζει ρόλο μια υποκειμενική απόφαση. Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, οι εστιάτορες μείωσαν δραματικά τον τζίρο που δήλωναν, εν μέρει επειδή πράγματι μειώθηκε, σε σημαντικό όμως βαθμό επειδή αύξησαν τη φοροδιαφυγή. Ο εισπραττόμενος ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε κατά κάποιες δεκάδες εκατοστιαίες μονάδες, παρά την αύξηση του συντελεστή στο 23%».

Όπως σημειώνεται, με τη μείωση του συντελεστή στο 13%, ο ΦΠΑ θα μπορέσει να αυξηθεί κατά 3,5% - 5% μόνο εάν η φοροδιαφυγή μειωθεί κατά περισσότερες από 25 εκατοστιαίες μονάδες. Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, δήλωναν το 45% του πραγματικού τζίρου τους, τώρα θα πρέπει να δηλώνουν τουλάχιστον το 70%. Αλλιώς, ο εισπραττόμενος ΦΠΑ θα μειωθεί περαιτέρω.

«Τότε, ο συντελεστής είναι πιθανό να γυρίσει και πάλι στο 23% και αυτό θα είναι κακό για όλους», επισημαίνει η ανάλυση και αιτιολογεί: «Θα σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, λιγότερο τζίρο και κέρδη για τους εστιάτορες, λιγότερη απασχόληση στα καταστήματα εστίασης, μεγαλύτερο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Οι εστιάτορες θα χρειαστεί να συμπεριφερθούν σοφά για να το αποφύγουν. Μπορούν να αυξήσουν κατά 5%-6% τα κέρδη για τις επιχειρήσεις τους, έστω και εάν περιορίσουν τη φοροδιαφυγή τους. Χρειάζονται και τον κατάλληλο προσανατολισμό από τις επαγγελματικές οργανώσεις τους».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματας της μελέτης, με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα τα εξής:

Μείωση τιμών κατά 3,5% - 4%

Αύξηση κερδών επιχειρήσεων εστίασης κατά 5% - 6%

Αύξηση του εισπραττόμενου ΦΠΑ κατά 3,5% - 5%

Αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο

Όπως καταλήγει, τέλος, η ανάλυση, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί πράγματι να είναι θετική για όλους, με καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματίες, περισσότερη απασχόληση για την κοινωνία και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα