Τις πρόδωσε το επίδομα μητρότητας!

Το επίδομα μητρότητας που χορήγησε για 8η φορά στην ίδια ασφαλισμένη η θηλυκή συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας, ήταν αυτό που πρόδωσε τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου ν’ αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης η οποία φέρεται να ζημίωσε το Ίδρυμα με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος ωστόσο αποκάλυψε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη εξιχνίασης και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στου κόλπους του ασφαλιστικού οργανισμού.

«Η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου στους μη δικαιούχους και η στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους. Θεωρώ ότι η μεγάλη διαρθρωτική επιταγή σήμερα είναι ο έλεγχος της νομιμότητας. Και σήμερα υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στο ΙΚΑ. Η υπηρεσία μας είναι στα ίχνη και άλλων περιπτώσεων» είπε, ο κ. Σπυρόπουλος ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η χρονική περίοδος που κάποιος αμέριμνα μπορούσε να παραβατεί στο Δημόσιο έχει τελειώσει».

Για τον κ. Σπυρόπουλο, η υπόθεση που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη Δικαιοσύνη «τραυμάτισε το ΙΚΑ αλλά ανακτά την αξιοπιστία του λόγω του ότι συγκρούστηκε με παραβατικότητα. Οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας χωρίς να διασύρουμε ανθρώπους».

Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε για το πως άρχισε η «αντίστροφη μέτρηση» για την εξάρθρωση του κυκλώματος, επισημαίνοντας πως όλα ξεκίνησαν μετά την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε συγκεκριμένη ασφαλισμένη για 8η φορά. Την ίδια ώρα άλλωστε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών έδειξε πως κάτι «περίεργο» συνέβαινε στο εν λόγω υποκατάστημα.

Όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20/11/2012, όπως τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε σε 7.991 και αφορούν σε 1.213 ασφαλισμένους, ενώ η ζημιά μέχρι τώρα ξεπερνά τα 11 εκ. ευρώ

Η έρευνα σύμφωνα με τον μάρτυρα αφορά στο μέχρι σήμερα 50 - 55% των περιπτώσεων και θα επεκταθεί και προ του 2003 πριν αρχίσει η μηχανογράφηση.

Ο κ. Σπυρόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπήρχε συνενόηση μεταξύ των μελών του κυκλώματος, ενώ αναφερόμενος στις «προσφορές» δυο εκ των κατηγορουμένων (Μπουραζάνη-Πατεράκη) να αποζημιώσουν το ΙΚΑ, είπε πως τις αρνήθηκε για λόγους ηθικής τάξεως αφού το ζητούμενο για το ΙΚΑ είναι η απονομή της Δικαιοσύνης.

«Αυτή θα είναι η δικαίωση για το ΙΚΑ», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως ήδη στις κατηγορούμενες έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό και εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα