Επανέρχεται ο φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, πισίνες

Τον  φόρο πολυτελούς διαβίωσης επαναφέρει και πάλι το ΥΠΟΙΚ, από φέτος τελικά και όχι από το 2014 όπως ήταν προγραμματισμένο, σε αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών,  πισίνες, αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής, ενώ επανέρχεται ξανά το θέμα της επιβολής φόρου και στα σκάφη αναψυχής.

Μάλιστα ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» επανέρχεται ως αυτοτελές μέτρο και όχι ως «ισοδύναμο» για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως είχε προτείνει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα. 

Ο  φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών,  με συντελεστές 5%  (για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως  2.500 κυβικά εκατοστά)  ή  10% (για αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά)  επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Ο φόρος θα βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και  θα ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό, ενώ θα εξοφλείται ετησίως,  όπως ο φόρος εισοδήματος.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα καθώς και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Στις πισίνες ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Για πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων ο φόρος συγκεκριμένα  θα είναι 960 ευρώ τον χρόνο, ενώ για πισίνα 50 τ.μ. θα φθάνει τα 1.600 ευρώ.

Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα ο συντελεστής του φόρου πολυτελείας θα είναι  10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.

Από τον φόρο πολυτελείας φαίνεται με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι  δεν θα γλιτώσουν τελικά οι ιδιοκτήτες με μηχανοκίνητα σκάφη κάτω των 10 μέτρων ή ιστιοπλοϊκών  μήκους κάτω των 15 μέτρων, οι οποίοι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο θα κατέβαλλαν  μόνο το τέλος παραμονής και πλόων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα