Η μείωση του ΦΠΑ στόχος της κυβέρνησης

Όλο το βάρος στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ρίχνει η κυβέρνηση προκειμένου κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει να πέσουν οι τιμές αλλά παράλληλα να πάρουν μια «βαθιά ανάσα» εστιατόρια και ταβέρνες που έχουν πληγεί σημαντικά.

Ο πρωθυπουργός έθεσε την μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup, όπως επίσης το συζήτησε και με τον ευρωπαίο επίτροπο για την φορολογία και τα τελωνεία που είδε στο Μαξίμου παρουσία και του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως τέθηκε το επίμαχο θέμα αλλά ο λιθουανός επίτροπος Αλγκιρντας Σεμέτα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Για την κυβέρνηση θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρώτη προτεραιότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει εμπράκτως ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται από τους ελεγκτές. Εκτιμά επίσης πως ήταν λάθος το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο ήταν αναποτελεσματικό αφού δεν έφερε τα έσοδα που προσδοκούσε η τρόικα.

Το γεγονός ότι βρίσκεται για πρώτη φορά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι κάτι που ικανοποιεί το Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως θα κερδίσουν το στοίχημα.

Επισήμως πάντως ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση την ερχόμενη Δευτέρα, ήμερα κατά την οποία θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα

Επιφυλάξεις από Λαγκάρντ και Τρόικα

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική για το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ και δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις: «Δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι:

• Στην Ελλάδα το σύστημα συλλογής του ΦΠΑ έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

• Η μείωση των εσόδων από την εστίαση οφείλεται στην έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος, που δεν αναιρείται από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

• Αμφισβητείται ότι η μείωση θα περάσει στις τιμές.

• Αμφισβητείται η επίπτωση της μείωσης στην τουριστική κατανάλωση, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των τουριστών ταξιδεύει με προπληρωμένα πακέτα.

• Θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί νέα «τρύπα» στα έσοδα.

• Θεωρείται ότι, δεδομένου ενός δημοσιονομικού περιθωρίου, υπάρχουν πολύ καλύτερα σημεία της οικονομίας όπου θα μπορούσε να διατεθεί το περιθώριο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα