Φορολογική δήλωση 2013: Ποιες παγίδες κρύβει

Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η συμπλήρωση της νέας φορολογικής δήλωσης αναφορικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2012 και θα πρέπει να παρουσιαστούν από τους φορολογουμένους.

Παρά τις ελάχιστες αλλαγές στο «format» του νέου E1, υπάρχει μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή πρόσθετης φορολόγησης. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, η κατάθεση θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ δεν πρόκειται να σταλεί ούτε ένας οδηγός συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στο σύστημα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρώτο σημαντικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι η δήλωση του αριθμού παροχής ρεύματος της ΔΕΗ. Στόχος του υπουργείου είναι η διασταύρωση των τετραγωνικών ανά ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν διαφορές και να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι. Ωστόσο, ήδη μεγάλο μέρος των φορολογουμένων έχει φροντίσει να διαπιστώσει την ακριβή έκταση που καταλαμβάνει το ακίνητο που έχει στην κατοχή του, προκειμένου να αποφύγει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο «χαράτσι» μετά το αλαλούμ που προέκυψε στις τιμολογήσεις κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.

Δεύτερο ζήτημα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι η υποχρεωτική δήλωση όσων έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ζωής τους, ακόμα κι αν είναι προστατευόμενα μέλη και δεν έχουν εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον δεν παρουσιάσουν ούτε ευρώ στη δήλωσή τους ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο, τότε δεν πρόκειται να κληθούν να καταβάλλουν τον οβολό τους στον κρατικό κορβανά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ελέγχων και διασταυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, οι φορολογούμενοι θα πρέπει για πρώτη φορά να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων της οικογένειας.

Φιρμάνι... αλληλεγγύης για χιλιάδες φορολογουμένους!

Δυσάρεστα είναι τα νέα και για χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης για το 2013.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, το νέο έντυπο Ε1 θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα εισοδήματα του 2012 ανεξαρτήτως από το εάν είχαν φορολογηθεί με άλλο τρόπο. Επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, αμοιβαία κεφάλαια, τόκοι καταθέσεων, μερίσματα από μετοχές, ακόμα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που εισπράχθηκαν κατά το προηγούμενο έτος είναι ορισμένα από αυτά που πλέον πρέπει να ενταχθούν στη φορολογική δήλωση, με αποτέλεσμα να ανέβει το τελικό ποσό.

Η «λυπητερή» αναμένεται να είναι μεγάλη για αρκετούς φορολογουμένους, οι οποίοι θα δουν τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα που είχαν δώσει για το 2011.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα