Πανικός και στους Έλληνες καταθέτες στην Κύπρο

Πανικός από το πρωί στην Κύπρο. Πολίτες καταθέτες τρέχουν στα ΑΤΜ ώστε να αποσύρουν τα χρήματά τους λόγω της απόφασης του Eurogroup για φορολόγηση των κασταθέσεών τους.

Η είδηση περί φορολόγησης -έστω εφάπαξ- των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες οδήγησε μαζικά Κύπριους πολίτες στα ATM και στα «Συνεργατικά Ταμιευτήρια» (που λειτουργούν το Σάββατο), προκειμένου να αποσύρουν καταθέσεις.

Εκεί, ωστόσο, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία και σε κάθε ανάληψη είχε υπολογιστεί η σχετική ποσοστιαία κατακράτηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης. Άλλα δίκτυα ήταν απλώς παγωμένα. Περί τις 10.00 π.μ. τα ΑΤΜ στην Κύπρο δεν λειτουργούσαν, επιτείνοντας τον πανικό και την ανασφάλεια των καταθετών.

Πανικός έχει εξαπλωθεί και στους Έλληνες καταθέτες που είχαν βγάλει τα χρήματα τους στην Κύπρο!

Καθώς  Έλληνες καταθέτες που διατηρούσαν λογαριασμούς σε τράπεζες στην Κύπρο ζημιώνονται από την απόφαση του Eurogroup .

Πολλοί ήταν εκείνη που είχαν καταφύγη στις Κυπριακές τράπεζες λόγω τις οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα. Τώρα τόσο οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και διατηρούσαν εκεί τις καταθέσεις τους, αλλά και όσοι Έλληνες μετέφεραν χρήματα στην Μεγαλόνησο από ελληνικές τράπεζες για να τα διασφαλίσουν θα υποστούν τις νέες ρυθμίσεις .



Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης του κλίματος, διαβεβαίωσε πως  οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα εξαιρεθούν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στην Κύπρο!

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα