Ρεν: Όχι σε αλλαγή των όρων του Μνημονίου παρά το λάθος του ΔΝΤ

Τέλος επιχείρησε να βάλει, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα σενάρια περί χαλάρωσης των όρων του μνημονίου, με επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων και τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές… επιζήμια

Ο Όλι Ρεν επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και τονίζει ότι η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές είναι επιζήμια για την Ελλάδα. Μάλιστα αποδίδει τον εκτροχιασμό που παρατηρήθηκε στο παρελθόν στην πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε στην Ελλάδα, καθώς και στην ελλιπή προσαρμογή του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο αποκλείει την πιθανότητα να ευθύνονται για την οικονομικό «αδιέξοδο» τα λάθη στους πολλαπλασιαστές.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του αναφέρει για τη συζήτηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών: « δεν βοηθάει και κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία χτίσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις».

Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές η εφαρμογή του προγράμματος

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά: «Από το περασμένο καλοκαίρι το ελληνικό πρόγραμμα επανήλθε με αποφασιστικό τρόπο σε τροχιά» και βεβαιώνει ότι η συμφωνία στο Eurogroup το Δεκέμβριο ήρε την επιζήμια αβεβαιότητα και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ωστόσο προειδοποιεί ότι «τώρα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακτάται».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα