Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο κρίσιμο Eurogroup

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την αγωνία αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα να κορυφώνεται.

Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και αναμένεται μια νέα σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εμμένει στην πολιτική της να μη λαμβάνει καίριες αποφάσεις για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος, που κλυδωνίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της απαιτεί ξεκάθαρα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της, ζητώντας εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Nαι σε συμφωνία, όχι στη διαγραφή χρέους»

Την προσδοκία του ότι οι διεθνείς δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους εκ μέρους των επίσημων πιστωτών.

«Είναι σαφές. Η διαγραφή δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς φήμες», ξεκαθάρισε ενώπιον των δημοσιογράφων, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις ζημίες επί των δανείων τους στην Ελλάδα.

Όλι Ρεν: «Απέχουμε ελάχιστα από την εξεύρεση λύσης»

Την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ΄αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Τέλος, ο επίτροπος εκτίμησε ότι σήμερα το Eurogroup μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Λαγκάρντ: «Αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα»

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρν, δήλωσε πως «θα εργαστούμε για μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα».

«Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι πραγματικά για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτήν τη βάση» συμπλήρωσε η κα Λαγκάρντ.

Τέλος, πεπεισμένος ότι θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Μοσκοβισί: «Είμαστε κοντά σε λύση για την Ελλάδα»

Όλες οι λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να εφαρμοστούν, μεταξύ αυτών και η επαναγορά μέρους του χρέους της, είπε η Γαλλία λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι εξετάζονται επίσης η μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τις αγορές ομολόγων.

«Θα πρέπει πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις λύσεις μαζί, ώστε το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί έως το 2016 και το χρέος να είναι βιώσιμο έως το 2020» είπε ο Γάλλος υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM την Κυριακή.

Αναφερόμενος στο αν θα υπάρξει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία λύση... Χθες κάναμε σημαντική πρόοδο που σημαίνει ότι αύριο οι Ευρωπαίοι θα έχουν μια πιο κοινή στάση στις συνομιλίες τους με το ΔΝΤ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα