Πυρετώδεις ρυθμοί για την τηλεδιάσκεψη

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), προκειμένου να προετοιμαστεί το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός νέου αδιεξόδου.

Την έκτακτη τηλεδιάσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, υπό την πίεση της ανάγκης να υπάρξει απόφαση στο 2ο Eurogroup τη Δευτέρα, όπως επικαλέστηκε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι μετά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης που εργάσθηκε έως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, έκρινε απαραίτητο να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του ευρώ.

Διευκρίνισε ότι η τηλεδιάσκεψη - «από την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις» - έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο κ. Γιούνκερ όπως δήλωσε, συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη για να παρουσιάσει στους υπουργούς «το τι θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα» απομακρύνοντας έτσι την πιθανότητα νέου αδιεξόδου.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωζώνης σημείωσε ότι για το ελληνικό ζήτημα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, δεσπόζουσα θέση ως βασικό θέμα, έχει η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να κλείσει το κενό στο ελληνικό πρόγραμμα και να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Ωστόσο, ένα από τα μέτρα που συζητούνται και συγκεκριμένα η επαναγορά ομολόγων, έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς η τιμή τους αυξάνεται καθημερινά από τότε που τέθηκε ως πρόταση στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη εκτιμάται πως θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα του Eurogroup. Γιʼ αυτό στην κυβέρνηση οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και η αγωνία στο κατακόρυφο, ώστε πεισθούν από σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι μας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ναυαγίου» τη Δευτέρα.

Η τηλεδιάσκεψη είναι μία ακόμη απόπειρα με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την επίλυση της κρίσης χρέους, ώστε να λειανθεί το έδαφος για την εκταμίευση της δόσης με απόφαση στην κανονική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Κύκλοι της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν το τρέχον τριήμερο ως το «πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών» και όπως ο κ. Σαμαράς δήλωσε δημόσια, οι επαφές και οι συζητήσεις για να κλείσει θετικά και ευνοϊκά για την Ελλάδα η σύνοδος του Eurogroup, θα γίνονται έως την τελευταία στιγμή.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επικοινωνήσει, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει “κατανόηση” από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να υπάρξει θετική απόφαση στο Εurogroup, χωρίς νέα αναβολή.

Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία μεθαύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι: «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενδεχόμενη αποτυχία στο Eurogroup θα οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και διευκρινίζει πως «είναι θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πια η επίλυση του ελληνικού προβλήματος».

Από την πλευρά τους, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνουν, πως εάν η ελληνική πλευρά δεν είχε κάνει «τιτάνιο έργο», (ολοκληρώνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις εκκρεμότητες για 72 προαπαιτούμενες δράσεις, ενέργεια που αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές), τότε δεν θα είχε ελπίδες για θετικές εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα.

Σε ότι αφορά τη διεκδίκηση περισσοτέρων χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή της χώρας στα κοινοτικά κονδύλια.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έκανε πρόταση η Ελλάδα να λάβει τουλάχιστον 20% περισσότερα από εκείνα που λάμβανε αρχικά και χαρακτήρισε την αφετηρία για τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα πολύ χαμηλή, στα 11,2 δισ. ευρώ.

Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι αντιμετωπίστηκε με τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2007-2009, δηλαδή πριν από την κρίση, αλλά μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ακούστηκαν τα ελληνικά επιχειρήματα για ειδική μεταχείριση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα