Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup και θρίλερ για τη δόση

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης-ΔΝΤ για το χρέος, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε τεντωμένο σκοινί.

Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί στις 17:00 και από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω σε τεντωμένο σχοινί και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται μία ενδεχόμενη διαφωνία. «Το σοκ σε περίπτωση ασυμφωνίας την Δευτέρα θα είναι μεγάλο. Εάν δεν συμφωνήσουν θα πληγεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το "ναυάγιο" στη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη. 

«Το ΔΝΤ δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας εάν μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%. Πρόσθεσε ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020. Απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Θετικά ήταν τα σχόλια και από τους ευρωπαίους ηγέτες όπως την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αν και επανέλαβε  την αρνητική άποψη της για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εξήγησε ότι το Βερολίνο εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση δήλωσε:  «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση στο θέμα της εκταμίευσης της ελληνικής δόσης τη Δευτέρα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα