Θρίλερ το αποψινό Eurogroup για την Ελλάδα. Εξελίξεις

Διάλειμμα στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα για τη συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης. Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώνουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και τις νέες προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι. Ενδεικτικό των πυρετωδών διαβουλεύσεων είναι ο γεγονός ότι από την αρχή του Eurogroup οι τεχνοκράτες μπαίνουν και βγαίνουν συνεχώς από την αίθουσα.

Συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με θέμα τις εξελίξεις εν όψει του Eurogroup, είχε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 17 υπουργοί Οικονομικών  και η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρουν τη «χρυσή τομή» και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε νέα σύσκεψη του Eurogroup που πιθανότατα θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Το τακτικό Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. 

Το ίδιο διάστημα το σχέδιο θα περνάει προς ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.  
Η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρονται να διαπραγματεύονται όχι το εάν αλλά το πότε θα πραγματοποιηθεί το κούρεμα του κρατικού ελληνικού χρέους χωρίς αυτό να δημιουργήσει ένταση στις αγορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times πριν λίγη ώρα, βρέθηκε η “χρυσή τομή” ανάμεσα στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται ότι πλέον και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι εφικτός, και συμφωνούν στην οριοθέτηση ενός νέου στόχου, που είναι η μείωση στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με τη λήψη νέων μέτρων απομείωσης του χρέους, τα οποία δεν αποσαφηνίζονται.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στην οποία μετέχουν όλοι οι υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης αλλά εκτάκτως συμμετέχει σε αυτή και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κεντρικό θέμα συζήτησης η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το θετικό για την Ελλάδα είναι καταρχήν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες τάσσονται υπέρ της εκταμίευσης της δόσης. Εκεί που η κατάσταση περιπλέκεται είναι στο ζήτημα της βιωσιμότητας και του "κουρέματος".

Mε βάση τα υπάρχοντα δεδομένα,   αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά  και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα υπάρξει σε αυτή την περίπτωση. Οι εισηγήσεις  θα τεθούν  προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, ώστε οριστική απόφαση να υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου.

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αυτή την ώρα, αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε "φοβερά δύσκολη και πολλαπλά σημαντική" την σημερινή ημέρα, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, κρατώντας χαμηλά τις προσδοκίες.


Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε ευρωζώνη και ΔΝΤ, καθώς οι μεν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας ζητούσαν την επιμήκυνση του στόχου για το ελληνικό χρέος μέχρι το 2022, το δε ΔΝΤ δε δεχόταν να αποδεσμεύσει πόρους προς μία χώρα της οποίας το χρέος θεωρεί μη βιώσιμο.

Όπως μετέδωσε το Mega, στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει σήμερα μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα όσον αφορά τη δόση των 31.5 δις ευρώ, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και νέο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση να «περάσουν» οι σημερινές αποφάσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όσον αφορά το χρέος, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ σε σχέση με τα χρήματα που θα καλυφθεί ένα πιθανό «κούρεμα» του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα και να αφήσουν αυτό το ζήτημα για αργότερα, αν και το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει ακόμη και αυτή την ώρα για μια τελική λύση του ελληνικού ζητήματος.

Στόχος του Βερολίνου από την πλευρά του, είναι να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για τη δόση στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του mega ο κος Σόιμπλε θα ενημερώσει αύριο το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για δώσει το πράσινο φως για τη δόση. Η Γερμανία πάντως θεωρεί πως το ΔΝΤ στο τέλος θα υποχωρήσει.

Νωρίτερα, αισιόδοξοι φάνηκαν για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ,  ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και ο  Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Την αντίθεση της  στη χορήγηση επιπλέον χρημάτων στην Ελλάδα εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη ύπαρξης ενός μικτού πακέτου.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, δηλώνοντας πως είναι «πολύ νωρίς να πούμε εάν θα υπάρξει συμφωνία για Ελλάδα σήμερα».

Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει στην περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής είναι για τον ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας Μίκαελ Νούναν η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών τη Ευρωζώνης.
Σε εξέλιξη από τις 5 το απόγευμα βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος του Eurogroup η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα για τη συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 17 υπουργοί Οικονομικών  και η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρουν τη «χρυσή τομή» και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε νέα σύσκεψη του Eurogroup που πιθανότατα θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Το τακτικό Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Το ίδιο διάστημα το σχέδιο θα περνάει προς ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup ανέφερε πως ελπίζει να υπάρξει μια συνολική λύση, αλλά και ότι «περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας». Και πρόσθεσε, ότι είναι αισιόδοξος για τη λύση χωρίς να μπορεί να υποσχεθεί πως αυτή θα δοθεί σήμερα.

Την ανάγκη να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα τα επόμενα χρόνια να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Ολι Ρεν επέμεινε ότι με τις αποψινές αποφάσεις θα πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.

Προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω πως μόλις ρυθμιστούν κάποιες απομένουσες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υποστήριξε επίσης ότι αναμένει -μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις- να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.

Μ. Φέκτερ: Αναγκαία μια μικτή λύση για την Ελλάδα

Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα- καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση - έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Η Μ. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους.

Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα