Ώρα Eurogroup, ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία μετέχουν όλοι οι υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης αλλά εκτάκτως συμμετέχει σε αυτή και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το κύριο θέμα συζήτησης είναι η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρονται να διαπραγματεύονται το πότε θα πραγματοποιηθεί το κούρεμα του κρατικού ελληνικού χρέους χωρίς αυτό να δημιουργήσει ένταση στις αγορές.

Επιπλεόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε προτείνει μια προσωρινή λύση για την Ελλάδα (μείωση επιτοκίων, επαναγορά δόσεων κτλ) έως το 2016, οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί κούρεμα των κρατικών χρεών.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης έδειξαν, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν .

Λαγκάρντ: Στόχος μας η εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα


«Θα εργαστούμε πολύ εποικοδομητικά για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση για την Ελλάδα», δήλωσε προσερχόμενη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αυτός είναι ο στόχος μας, ο σκοπός μας, η αποστολή μας,» πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Ίσως βρεθεί απόψε τελική λύση για την Ελλάδα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υπουργοί να δώσουν ακόμη και σήμερα το πράσινο φως στην Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ.

"Έχουμε ακόμη να συζητήσουμε μερικές λεπτομέρειες. Η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε να κάνει και πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ καλές για να καταλήξουμε απόψε σε μια τελική λύση. Αλλά σίγουρος δε μπορώ να είμαι" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

"Είναι ξεκάθαρο πως έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της Ελλάδας", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Εurogroup

Σε σχέση με το εάν είναι πιθανή μια συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γιούνκερ απάντησε πως οι υπουργοί εξερευνούν έναν επαρκή αριθμό στοιχείων για τη γεφύρωση της διαφωνίας ώστε να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ.

Όλι Ρεν: Ελπίζω να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε: «Ελπίζουμε ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε κάποια απόφαση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε επιπλέον αποφάσεις». Όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια περί ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σόιμπλε: Δεν υπόσχομαι λύση

Σε δηλώσεις του λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος για την έκβασή της, ωστόσο όπως είπε «δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα έχουμε λύση» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις Γιούνκερ, Σόιμπλε, Όλι Ρεν

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα