Στουρνάρας: Προετοιμασμένος για τις δύσκολες ώρες του Eurogroup

Ετοιμος είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που βρίσκεται στο Στρασβούργο για την παρθενική του εμφάνιση σε συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας. Ο νέος υπουργός γνωρίζει καλά ότι θα υπάρξουν έντονα επικριτικές φωνές από τους εταίρους μας για την πορεία της οικονομίας, αλλά όπως δήλωσε και ο ίδιος χθες, αντέχει, και πάει προετοιμασμένος.

Αλλωστε οι άγριες διαθέσεις των συναδέλφων του υπουργών Οικονομικών των χωρών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ έχουν φανεί ήδη. Τις προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, που έρχεται συχνά στη χώρα μας για να καταγράψει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου. «Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» είπε στον υπουργό.

Ο κ. Στουρνάρας είδε χθες ακόμη μία φορά τους εκπροσώπους της τρόικας στο γραφείο του και τους είπε πάνω-κάτω αυτά που θα πει και σήμερα στο Στρασβούργο. Οτι δηλαδή η χώρα έχει νέα κυβέρνηση που είναι έτοιμη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και πως ο λαός είναι αποφασισμένος να εξέλθει από αυτή την ατραπό, αρκεί και οι δανειστές μας να μην είναι τόσο πιεστικοί.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν σήμερα χωρίς τα επίσημα στοιχεία από τους ελεγκτές της τρόικας, καθώς ακόμη δεν έχουν συντάξει την αναφορά τους προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί και νέα συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα στις 20 Ιουλίου.

Το κλίμα των προθέσεων που έχουν οι εταίροι έδωσε πάντως και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος σημείωσε χθες σε συνέντευξή του: «Δεν θέλω να δίνω ψεύτικες ελπίδες. Οι εταίροι δεν συζητούν τίποτε, αν πρώτα δεν κάνουμε τουλάχιστον κάποια σημαντικά βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος».

Μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

- Πρώτον, στην περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της χώρας.

- Δεύτερον, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

- Τρίτον, στην αναπτυξιακή ώθηση «που μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».

- Τέταρτον, στην εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που θα δίνει, μεταξύ άλλων, έμφαση στην ίση πρόσβαση σε δημόσια παιδεία και υγεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα