Μια... υπογραφή αξίας 8 δισ ευρώ!

«Θα δούμε πώς θα γίνει...», ανέφερε προχθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα των υπογραφών, στο περιθώριο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, είχε σημειώσει ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις «δεν είναι απαίτηση απρόσωπων εξουσιών και οργανισμών», αλλά «η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα και την προσφορά των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που μας στηρίζουν, οι οποίοι αναλαμβάνουν κινδύνους και υποχρεώσεις αν δεν επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση». «Είναι υποχρέωση στους άλλους λαούς έναντι της αλληλεγγύης που μας δίνουν...», ήταν το δικό του μήνυμα.

"Δεν υπογράφω, δεν υπογράφω" φωνάζει συνεχώς ο Αντώνης Σαμαράς και όλοι έχουν τρελαθεί. Που είναι η υποργαφή του Σαμαρά;

Στη μέγκενη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, με την επίμονη άρνησή του να δεσμευτεί εγγράφως ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος και την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ανοικτά με νέο «μπλόκο» στην εκταμίευση της έκτης δανειακής δόσης από την τρόικα, εάν δεν έχει τις υπογραφές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, ενώ ένα έμμεσο μήνυμα για την αναγκαιότητα έγγραφων δεσμεύσεων έστειλε χθες ο Λουκάς Παπαδήμος, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι γίνονται προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το «πράσινο φως» δεν θα ανάψει αν δεν βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ την συνυπογραφή του στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το νέο δάνειο. Το επόμενο κρισιμο eurogroup θα γίνει όπως όλα δείχνουν μέσω skype και .. δια περιφοράς ενδεχομένως (του κυρίου Βενιζέλου στην ΕΕ) εφόσον οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πεισθούν για τις ελληνικές προθέσεις.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς διαμήνυσε εκ νέου χθες ότι δεν θα συνυπογράψει μια κοινή δήλωση για την εφαρμογή της συμφωνίας. «Εγώ τέτοιου είδους δηλώσεις δεν υπογράφω», είπε σε υψηλούς τόνους μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και παρέπεμψε στις υπογραφές που συνοδεύουν τη συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς και στις προφορικές δεσμεύσεις του, θεωρώντας ότι «αυτά αρκούν». «Ο,τι υπογράφηκε από τη χώρα δεν το αμφισβητώ. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή: το κράτος έχει συνέχεια και η Ελλάδα έχει φιλότιμο», κατέληξε σε μια νέα προφορική διαβεβαίωση προς τις Βρυξέλλες.

Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, το αίτημα όχι μόνο αποσύρεται, αλλά συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, επέμεινε χθες ότι η Επιτροπή αναμένει τις «ξεκάθαρες και έγγραφες δεσμεύσεις» της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των «βασικών πολιτικών δυνάμεων» της Ελλάδας ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας. Κι από την πλευρά του, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιδείξει ελαστικότητα ως προς τη διαδικασία και τη μορφή των επιστολών που αναμένει, καθώς αυτό, όπως είπε, δεν είναι το βασικό ζητούμενο.

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ. Από το βήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Σαμαράς σήμανε εκ νέου τη λήξη του βίου της νέας κυβέρνησης στις 19 Φεβρουαρίου και ανέφερε σε υψηλούς τόνους ότι η ΝΔ «δεν συγκυβερνά». Παράλληλα έδωσε έμφαση στην αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, τονίζοντας ότι ήταν βασικός στόχος της ΝΔ, και χαρακτήρισε «πράξη υπευθυνότητας» τη στήριξη και συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα