Πλήρης ανατροπή στην αγορά των ταξί

Την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί από σήμερα κιόλας ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός ξεκαθάρισε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και όριζε ιδιαίτερα "σφικτούς" κανόνες για την απελευθέρωση των ταξί, κάτι που ουσιαστικά δεν απελευθέρωσε το επάγγελμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι η απελευθέρωση ισχύει ήδη από τις 2 Ιουλίου, όπως και για δεκάδες άλλα επαγγέλματα. Κατά συνέπεια, όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει απλά ένα αίτημα στην αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου να αποκτήσει την άδεια ταξί, αν και οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία αυτή θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Μεταφορών το αμέσως προσεχές διάστημα και το αργότερο σε τρεις μήνες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι έξω από τις προθέσεις του υπουργείου να ορίζει τον αριθμό των ταξί που θα κυκλοφορούν σε μία περιοχή, αφού όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αγορά με αυτορρύθμιση θα κρίνει πόσα ταξί αντέχει η κάθε περιοχή. Κατά συνέπεια, επανέλαβε ότι ισχύει πλέον πλήρης απελευθέρωση στις άδειες. Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ειδική μέριμνα θα ληφθεί μόνο για ορισμένες απομονωμένες ή με έντονη εποχικότητα περιοχές.

Σχετικά με όσους έχουν αγοράσει άδεια ταξί πρόσφατα έχοντας λάβει για τον σκοπό αυτό μεγάλα δάνεια, αφού το κόστος της άδειας ταξί σε πολλές περιπτώσεις έφτανε τις 200.000 ευρώ, ο κ. Ραγκούσης περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι αποτελεί μία στρέβλωση που έφτασε η ώρα να αντιμετωπιστεί. Για το θέμα οι αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες ταξί αναμένεται τις επόμενες ώρες να προχωρήσουν σε έκτακτη συνέλευση, ετοιμάζοντας ενδεχομένως κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα