Το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων που σήμερα σαπίζει στην πόλη φάντασμα

Το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων που σήμερα σαπίζει στην πόλη φάντασμα

Ήταν κάποτε ένα ακμάζον τουριστικό θέρετρο που προσέλκυε μέχρι και την ελίτ του Χόλυγουντ. Σε αυτή την πόλη εγκαινιάστηκε το πρώτο επτάστερο ξενοδοχείο του κόσμου, με ιδιοκτήτη του τον Βασιλιά Κάρολο, αλλά μία σύγκρουση έγινε αφορμή για να εγκαταλειφθεί «εν μία νυκτί», μετατρέποντάς τη σε πόλη-φάντασμα.

Τα Βαρώσια, ένα παραθαλάσσιο άκρο της Αμμοχώστου που πριν την τουρκική εισβολή γνώριζε ημέρες δόξας, όπως γράφει η Sun. Εκεί δεσπόζει ακόμα, άδειο και εγκαταλελειμμένο, το Golden Sands Hotel, ένα κάποτε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, του οποίου ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ', αν και τα Ανάκτορα το διαψεύδουν.

Το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα άνοιξε για πρώτη φορά το 1974 και ανακηρύχθηκε περήφανα «το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων στον κόσμο». Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο, που διέθετε ακόμη και μια σιδηροδρομική γραμμή εντός των χώρων, για να μεταφέρει τους πελάτες από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Παγωμένο στον χρόνο

Το Golden Sands είναι σήμερα γνωστό και ως «το ανέγγιχτο ξενοδοχείο», καθώς μοιάζει σαν να μην πέρασε από πάνω του ο χρόνος. Η εκκένωση του χώρου μετά την εισβολή του 1974 ήταν τόσο γρήγορη, που πλέον μοιάζει σαν να «εξατμίστηκαν» το προσωπικό και οι πελάτες σε μία στιγμή.

Στο εστιατόριο, τραπέζια είναι ακόμη στρωμένα με σερβίτσια, λες και πρόκειται να υποδεχτούν καλεσμένους. Το πέρασμα του χρόνου μαρτυρά η σκόνη, οι ιστοί αράχνης και η νεκρή μούχλα στην οποία έχει παραδοθεί το φαγητό, αλλιώς απείραχτο πάνω στους δίσκους.

Σε πολλά δωμάτια, τα κρεβάτια είναι ακόμα στρωμένα με όχι και τόσο φρέσκα σκεπάσματα, ενώ η φύση έχει αρχίσει να οργιάζει στους εξωτερικούς χώρους. Το ξενοδοχείο δεν πρόλαβε καν να «χαρεί» τις μέρες δόξας του, αφού χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί μερικούς μόλις μήνες αφού άνοιξε τις πόρτες του. 

Εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από αρκετούς φρουρούς, ενώ απαιτείται ειδική άδεια για να εισέλθει κανείς στους εσωτερικούς χώρους. 

Το «Λας Βέγκας» της Μεσογείου

Τα Βαρώσια Αμμοχώστου θεωρούταν κάποτε ένα υπερσύγχρονο θέρετρο και μια σημαντική προσθήκη στον παγκόσμιο τουρισμό, όταν άκμαζε τη δεκαετία του 1970. Είχε φτάσει μάλιστα να χαρακτηρίζεται «τουριστική Μέκκα της Κύπρου » και «Λας Βέγκας της Μεσογείου».

Στην πόλη φάντασμα βρίσκονται ακόμα άλλα 45 ξενοδοχεία, 3.000 εμπορικά ακίνητα, 60 μοτέλ, 21 τράπεζες, 25 μουσεία, 20 θέατρα και μουσεία και 99 χώροι διασκέδασης. Τα αναρίθμητα ακίνητα που έμειναν πίσω και σάπισαν έχουν χαρακτηριστεί συλλογικά «μνημείο διπλωματικής αποτυχίας». 

Ένα από αυτά ανήκε στην Ιταλίδα ντίβα του Χόλιγουντ Σοφία Λόρεν και ηπόλη ήταν επίσης αγαπημένος προορισμός διακοπών της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, του Ρίτσαρντ Μπάρτον, της Ρακέλ Γουέλς και της Μπριζίτ Μπαρντό. Δυστυχώς, τα περισσότερα θέρετρα της περιοχής δεν είχαν την τύχη του Golden Sands, αφού έχουν γίνει στόχος πλιάτσικων πολλές φορές, και σήμερα μοιάζουν περισσότερο με άδειες αποθήκες.

Πηγή: reader.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα