Φονική πυρκαγιά μαίνεται στην Κύπρο. Νεκρός και 2ος δασοπυροσβέστης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Κύπρος μετά την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στους πρόποδες του Τροόδους και στοίχισε τη ζωή σε δύο δασοπυροσβέστες.

Συγκεκριμένα, δύο νεκροί, τρεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση και ένας σοβαρά, ανυπολόγιστες ζημιές και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και μαίνεται στην περιοχή Σολέας.

Πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπολογίζεται ότι έχει, μέχρι στιγμής, αποτεφρώσει 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους. Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της Κύπρου ενώ στην προσπάθεια συμβάλουν πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Σήμερα αναμένονται πρόσθετα πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένονται στην Κύπρο, τέσσερα αεροσκάφη, τρία από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία, εξειδικευμένα για επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Οπως αναφέρει το sigmalive, ο δεύτερος δασοπυροσβέστης έχασε το βράδυ της Δευτέρας τη ζωή του όταν ανατράπηκε βυτιοφόρο στο οποίο επέβαινε και έπεσε σε γκρεμό.

Πρόκειται για τον Μάριο Αριστοτέλους 44 ετών, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα του μετά από το χθεσινό δυστύχημα με την ανατροπή του βυτιοφόρου στον Άγιο Θεόδωρο, όπου έχασε τη ζωή του και ο 49χρονος Ανδρέας Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται.

Ο πρώτος δασοπυροσβέστης που έχασε χθες τη μάχη είναι ο Ανδρέας Σοφοκλέους 49 ετών από τη Λακατάμια, πατέρας 5 παιδιών. Ακόμη τέσσερις δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης.

Κύπρος: Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο από Ευρύχου μέχρι Κακοπετριά

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων δασοπυροσβεστών

Στο μεταξύ, υπό ύφεση βρίσκονται τα πλείστα μέτωπα της πυρκαγιάς, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι σύντομα θα αναχαιτισθεί η πύρινη λαίλαπα, η οποία για τρίτη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην περιοχή της Σολέας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικρατεί άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα 16 πτητικά μέσα, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ενώ καθ’ όλη της διάρκειας της νύκτας επιχειρούσαν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Τα κύριο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται από τους πρόποδες του βουνού της κοινότητας Κούρδαλι προς τα Σπήλια και στην περιοχή "Ροτσιά" στο δάσος "Αδελφοί".

Η πυρκαγιά, η χειρότερη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει μέχρι στιγμής αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα