Κύπρος: Άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Την σύνθεση της 11ης βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:30 με διάλειμμα μίας ώρας μεταξύ 12:00 και 13:00.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 534.176. Το νέο στοιχείο των εκλογών είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του ορίου εισόδου στη Βουλή, που ίσχυε από το 1981.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι παρά την αύξηση του ορίου εισόδου η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική.

Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό αποχής πέριξ του 20%. Αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή υπάρχει αύξηση της απαξίωσης γενικά για την πολιτική ζωή, η αποχή μπορεί να ξεπεράσει το 21,3% του 2011.
Σημαντικό ζητούμενο είναι ποιο κόμμα θα καταλάβει την τέταρτη θέση, καθώς τέσσερα κόμματα είναι πολύ κοντά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει 80 έδρες (56 για τους Ελληνοκύπριους και 24 για τους Τουρκοκύπριους – οι 24 έδρες παραμένουν κενές).

Κύριες σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που συμμετέχουν στη Βουλή είναι τα κόμματα Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ, 19 έδρες), Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ, 20 έδρες), Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ, 9 έδρες), Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΣ ΕΔΕΚ, 5 έδρες), Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ, 2 έδρες) και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (1 έδρα).

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της.

Η ψηφοφορία διεξάγεται άμεσα και μυστικά. Αν παραστεί ανάγκη, ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί, κατά την απόλυτη κρίση του, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας στο εκλογικό κέντρο μέχρι και τα μεσάνυκτα, νοουμένου ότι υπάρχουν εκλογείς έξω από το εκλογικό του κέντρο, οι οποίοι αναμένουν να ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα. Σε κάθε εκλογικό κέντρο υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι ψηφοφορίας με κουρτίνα, όπου ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει ελεύθερα και άμεσα, με κάθε μυστικότητα, το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι πρόσφυγες εκλογείς συμβουλεύονται να βεβαιώνονται προηγουμένως ότι τα ψηφοδέλτια που παίρνουν στα χέρια τους είναι τα ψηφοδέλτια της Εκλογικής Περιφέρειας από την οποία προέρχονται.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «ν». Γι αυτό καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξάρτητου υποψηφίου της προτίμησης τους.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμηση του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον αριθμό που αναφέρεται πιο κάτω, κατά εκλογική περιφέρεια:


Λευκωσία5
Λεμεσός 3
Aμμόχωστος3
Λάρνακα2
Πάφος 1
Kερύνεια1

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητα του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Βρείτε που ψηφίζετε εδώ

euronews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα