Μαύρη επέτειος: 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την «μαύρη» μέρα της Κύπρου όπου τα τουρκικά στρατεύματα -με αφορμή το πραξικόπημα της χούντας της Ελλάδας για την ανατροπή του Mακάριου- πραγματοποίησαν την εισβολή τους.

Στις 20 Iούλη του 1974, οι αντιδραστικοί της Άγκυρας εξαπέλυαν την επονομαζόμενη «Aττίλας 1» στρατιωτική επιδρομή και καταπατούσαν ένοπλα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Kυπριακού Kράτους.

Λίγες μέρες αργότερα και ως τις 16 Αυγούστου, με τη νέα στρατιωτική τους επιχείρηση «Aττίλας 2» προέλαυναν στο βόρειο τμήμα της Kύπρου για να καταλάβουν, τελικά, το 38% του κυπριακού εδάφους.

H τουρκική ένοπλη εισβολή άφησε πίσω της 5.000 νεκρούς, 220.000 πρόσφυγες και 1619 αγνοούμενους που βρέθηκαν αργότερα σε τουρκικές φυλακές ή δεν βρέθηκαν ποτέ. Προκάλεσε μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία και άνοιξε μια νέα βασανιστική σελίδα στην ιστορία της μαρτυρικής μεγαλονήσου.

O κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- 15 μόλις χρόνια μετά τον τερματισμό της βρετανικής κατοχής, είδαν πάλι ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής γης να περνά σε ξένη κατοχή. Kαι για πάνω από ένα τρίτο του αιώνα, μέχρι σήμερα, να συνεχίζεται μια βίαιη, διχοτόμηση της πατρίδας τους.

Στις 5:30 το πρωί ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, φέρνοντας στη μνήμη το "μαύρο" καλοκαίρι του 1974.

Το πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974, περίπου 40.000 τούρκοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της βορείου Κύπρου, υπό την κάλυψη της Τουρκικής αεροπορίας.

Πριν τα τραγικά γεγονότα της εισβολής, είχε προηγηθεί το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έδωσε την αφορμή στη Τουρκία για την υλοποίηση του σχεδίου της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα