Eurogroup: Απόφαση - τιμωρία στους μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου

Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ με έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επετεύχθη τελικά η συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου με σκληρά μέτρα κυρίως σε ό,τι αφορά τις Κυπριακές τράπεζες .

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποφασίστηκε η  εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ! Με απλά λόγια θα επιβληθεί ένα τέλος αλληλεγγύης και σταθερότητας όπως ονομάζεται, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 6 δις ευρώ!

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε ο κος Ντάισελμπλουμ, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσε η ίδια πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, θα δοθεί στην Κύπρο δάνειο 10 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την Ευρωζώνη, στο δάνειο αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνεισφορά του ΔΝΤ.

Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν καταθέσεις στις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κος Άσμουσεν διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα