Πόλεμος γιγάντων στα κινητά τέταρτης γενιάς

Το παζάρι της κινητής τηλεφωνίας που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες η Βαρκελώνη έχει σχεδόν τα πάντα: ακόμη πιο έξυπνες συσκευές με ακόμη περισσότερες εφαρμογές, γιγαντομαχίες ανάμεσα σε παραδοσιακούς αντιπάλους, ιστορικές συμμαχίες, νέους παίκτες. Και όλοι μαζί ανοίγουν τον δρόμο στην κινητή τηλεφωνία τέταρτης γενιάς.

Η γενιά 3G έφερε την επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία στις αρχές του 21ου αιώνα με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες των έξυπνων τηλεφώνων, αλλά φτάνει πλέον στο τέλος της. Η τέταρτη γενιά, που πρόκειται να απασχολήσει τις εργασίες του Μobile World Congress της Βαρκελώνης, ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη στο πολύ κοντινό μέλλον (ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα στις ΗΠΑ, τις σκανδιναβικές χώρες, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ιαπωνία), έχοντας τη στάμπα του ιδανικού περιβάλλοντος για τη μετάδοση multimedia περιεχομένου: Θεωρητικά, η γενιά 4G θα απογειώσει την επικοινωνία ανάμεσα στις μηχανές, οι χρήστες φορητών υπολογιστών θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν και να παίρνουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, ενώ οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα έχουν πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, γεγονός που αναμένεται να δώσει μια νέα δυναμική στην αγορά των εφαρμογών της κινητής τηλεφωνίας- τόσο σε υπηρεσίες (μετεωρολογικές προβλέψεις, GΡS) όσο και σε περιεχόμενο (ειδήσεις, ραδιόφωνο, παιχνίδια).

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς για τη μετάβαση από την τρίτη στην τέταρτη γενιά, το παζάρι της Βαρκελώνης μάλλον αποδεικνύει το αντίθετο: τα κινητά τηλέφωνα που παρουσιάζονται από προχθές στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με πολυσυσκευές πολλαπλών εφαρμογών ή μικρούς υπολογιστές με απεριόριστες δυνατότητες. Οι επεξεργαστές τους φτάνουν πλέον το 1GΗz, οι οθόνες τους- 3 και 4 ιντσών- διαθέτουν υψηλή ποιότητα και ευκρίνεια, οι κάμερες ξεπερνούν τα 5 Μegapixels, η σύνδεση στο Διαδίκτυο γίνεται με κάθε δυνατό τρόπο, η πρόσβαση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Τwitter) έχει τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της ταχύτητας. Καθώς το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται στο πεδίο των εφαρμογών που άνοιξε πριν από λίγα χρόνια ως μοναδικός παίκτης η Αpple, τεχνολογικοί γίγαντες μπαίνουν με φόρα για να κατακτήσουν το δικό τους μερίδιο ή συνασπίζονται για να σπάσουν το μονοπώλιο του iΡhone και του Βlackberry.

Με φόρα μπήκε και η Μicrosoft παρουσιάζοντας στους συνέδρους του Μobile World Congress το νέο λειτουργικό της σύστημα Windows Ρhone 7. Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς δηλώνει ότι το νέο λειτουργικό της θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά στα τέλη του 2010 και ευελπιστεί να κατακτήσει το κοινό με μικρές καινοτομίες: το Windows Ρhone 7 διαθέτει πιο λιτό μενού από τις προηγούμενες εκδόσεις και συνενώνει όλες τις εφαρμογές σε θεματικές περιοχές (τα λεγόμενα Ηubs), ενώ ενσωματώνει πιο πολλές υπηρεσίες της Μicrosoft, όπως ονλάιν παιχνίδια Χbox, τη μουσική υπηρεσία Ζune και πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράξενο ζευγάρι
Με το δικό της λειτουργικό σύστημα εμφανίστηκε στη Βαρκελώνη ένα παράξενο ζευγάρι: η Νokia των κινητών τηλεφώνων και η Ιntel των μικροεπεξεργαστών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν το ΜeeGo έχοντας τη σκέψη τους στα κινητά τηλέφωνα, τα netbooks και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνδεθεί εν κινήσει με το Διαδίκτυο. Και οι τρεις εταιρείες επιχειρούν να κάνουν μια νέα αρχή προκειμένου να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει από την Αpple με το iΡhone και την Google με το Αndroid. Έχουν ελπίδες; «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για μια νέα αρχή», δηλώνει ο Τοντ Πίτερς της Μicrosoft. «Οι καταναλωτές έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να ξαναδοκιμάζουν πράγματα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα