Προσοχή! Κακόβουλο λογισμικό μολύνει και τις έξυπνες τηλεοράσεις

Το ransomware FLocker έγινε για πρώτη φορά αντιληπτό τον Μάιο του 2015. Η γνωστή εταιρεία ασφαλείας Trend Micro υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει πάνω από 7.000 παραλλαγές του κακόβουλου λογισμικού, ενώ εκτιμά ότι ο κώδικάς του συνεχίζει να εξελίσσεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Απρίλιο του 2016, εντοπίστηκαν πάνω από 1.200 διαφορετικές εκδοχές του FLocker.

Το malware διαδίδεται συνήθως μέσω μηνυμάτων SMS, στα οποία περιέχεται κάποιος κακόβουλος σύνδεσμος. Αφού το FLocker εγκατασταθεί στη συσκευή του θύματος, παραμένει ανενεργό για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να μην εντοπιστεί από λογισμικά προστασίας. Στη συνέχεια αποκτά δικαιώματα διαχειριστή συστήματος και επικοινωνεί με τον server ελέγχου, από όπου κατεβάζει ένα ακόμα εκτελέσιμο αρχείο APK, καθώς και το μήνυμα που προβάλει για να απαιτήσει λύτρα.

Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο ransomware ιδιαίτερα επικίνδυνο, είναι ότι μπορεί πλέον να μολύνει και Smart TV. Η έκδοση του Android σε τέτοιες τηλεοράσεις συνήθως διαφέρει αρκετά από αυτές που τρέχουν σε φορητές συσκευές. Δεν είναι δεδομένο λοιπόν ότι μια Smart TV θα μολυνθεί κατά λάθος. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό οι δημιουργοί του FLocker να σχεδίασαν επίτηδες το λογισμικό έτσι ώστε να μολύνει και άλλου τύπου συσκευές, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς.

Η Trend Micro προτείνει, εάν η τηλεόρασή σας μολυνθεί από το FLocker, να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή και να εξηγήσετε την κατάσταση. Εναλλακτικά, όσοι έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, μπορούν να συνδέσουν την τηλεόρασή τους με κάποιο PC και να χρησιμοποιήσουν το Android Debug Bridge (ADB) για να απομακρύνουν το κακόβουλο λογισμικό. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.

Τέλος, το FLocker ransomware δεν σχετίζεται με το ομώνυμο κακόβουλο λογισμικό για συσκευές με Symbian, που εντοπίστηκε το 2009.

 

 

pcmag

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα