Οπτικές ίνες: Στο επίκεντρο της τεχνολογίας

Ολοένα και περισσότερο ακούμε για τις οπτικές ίνες και τις εφαρμογές τους. Διαφημίσεις των εταιρειών επικοινωνίας, φωνής και Internet, ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα ερευνών και πολλά μεγάλα έργα τεχνολογίας και ανάπτυξης των δικτύων έχουν ως επίκεντρο τις οπτικές ίνες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι ασφαλώς καινούργια, όμως η εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια και η συνεχής ζήτηση για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στα δίκτυα επικοινωνιών έχει συμβάλει στη διεύρυνση των εφαρμογών της. Ετσι, οι τελικοί χρήστες των εφαρμογών που προσφέρουν οι οπτικές ίνες, που μπορεί να είναι από μεγάλες εταιρείες μέχρι οικιακοί καταναλωτές, θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην αγορά των επικοινωνιών κάθε μορφής.

Τι είναι όμως οι οπτικές ίνες που συνεχώς ακούμε το τελευταίο διάστημα; Στην ουσία πρόκειται για πολύ λεπτές κυλινδρικές ίνες από γυαλί, που η διάμετρός τους είναι όσο περίπου μια ανθρώπινη τρίχα, ενώ αυτό που κάνουν είναι να μεταδίδουν στο εσωτερικό τους σήματα φωτός που περιέχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις με μηδενικές σχεδόν απώλειες.

Οι οπτικές ίνες είναι διαφανείς και εύκαμπτες, ενώ πολλές οπτικές ίνες μαζί, που περικλείονται από ένα ανθεκτικό περίβλημα, συνιστούν το οπτικό καλώδιο. Για τη μετάδοση των πληροφοριών μέσω φωτός απαιτείται η ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών, η δομή του οποίου είναι αρκετά απλή και αποτελείται από: 

- τον πομπό, που μετατρέπει το ψηφιακό σήμα σε φωτεινή πληροφορία και πραγματοποιεί την εκπομπή της, 

- το μέσο μεταφοράς, που δεν είναι άλλο από το καλώδιο των οπτικών ινών, 

- έναν ενισχυτή σήματος 

- και τελικώς τον δέκτη, που λαμβάνει το φωτεινό σήμα και το μετατρέπει ξανά σε ψηφιακά δεδομένα.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των οπτικών ινών σχετίζονται κυρίως με τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης μεγάλου όγκου δεδομένων. Σε όλον τον κόσμο και στη χώρα μας υπάρχει βούληση από το Δημόσιο και από ιδιωτικούς παρόχους για περαιτέρω επένδυση στις οπτικές ίνες. Οι υψηλές ταχύτητες και η διαθεσιμότητα που προσφέρουν τα δίκτυα οπτικών ινών θα επιτρέψουν την ταυτόχρονη πρόσβαση των χρηστών σε υπηρεσίες Internet, στη μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών, σε υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας αλλά και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως τηλεϊατρική, τηλεεκπαίδεση και άλλες, για τις οποίες απαιτείται η μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα