Πρωτοποριακή εφαρμογή διαβάζει κείμενα σε τυφλούς

Πρωτοποριακή εφαρμογή δίνει λύση σε πρακτικά προβλήματα τυφλών ανθρώπων και συγκεκριμένα σε αυτό της ανάγνωσης κειμένων.

Αναλυτικότερα, το KNFB Reader είναι μια εφαρμογή η οποία παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν το κείμενο που επιθυμούν να διαβάσουν και στη συνέχεια να ακούσουν μέσω του smartphone τους το περιεχόμενό του σε ηχητική μορφή ή να το μετατρέψουν σε γραφή Μπράιγ και να το διαβάσουν στην οθόνη του τηλεφώνου τους.

Η έξυπνη εφαρμογή γεννήθηκε από τη 40ετή συνεργασία ανάμεσα στην Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Ρέι Κούρτσβειλ, γνωστό επιχειρηματία στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ανώτατο στέλεχος της Google.

Έχει κυκλοφορήσει στην αγορά μόλις μερικά 24ωρα, ωστόσο έχει καταφέρει να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων που δυσκολεύονται με απλές καθημερινές δραστηριότητες, σαν αυτή του διαβάσματος.

Ο Τζόναθαν Μόουζεν, ένας Νεοζηλανδός σύμβουλος τεχνολογίας που γεννήθηκε τυφλός, ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν τη νέα αυτή εφαρμογή. Ο ίδιος σχολίασε: «Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ακριβής ήταν».

Η νέα εφαρμογή στοιχίζει 99 δολάρια, δηλαδή περί τα 73 ευρώ και προς το παρόν διατίθεται μόνο για κινητά iPhones, ενώ σε μερικούς μήνες θα είναι διαθέσιμη και σε Android συσκευές. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η «έξυπνη» αυτή εφαρμογή να γίνει συμβατή και με τo Google Glass.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα