Κάποτε υπήρχε ζωή στον κόκκινο πλανήτη

"Βρήκαμε στοιχεία ότι στον Άρη έχουν κατά διαστήματα επικρατήσει πολύπλοκα και διαφορετικά περιβάλλοντα, που μαρτυρούν ότι κάποτε φιλοξενούσε άφθονο νερό"!

Η δήλωση αυτή ανήκει στον Caleb Fassett από το πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, ο οποίος μαζί με ομάδα γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ανακοίνωσαν νέα εντυπωσιακά ευρύματα στον "κόκκινο πλανήτη"!

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμά της, αφού ανέλυσε 15.000 εικόνες που τραβήχτηκαν από την κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, το οποίο καταγράφει την επιφάνεια του παλνήτη.

Σε προηγούμενες αποστολές, το σκάφος είχε καταγράψει μικρές προεξοχές στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, όπου τα ορυκτά πετρώματα είχαν αλλοιωθεί από το νερό. Οι περισσότερες από αυτές τις προεξοχές είχαν τη μορφή ένυδρων αργιλικών ορυκτών και  έδειχναν ότι κάποια στιγμή ο κόκκινος πλανήτης ήταν πιο ζεστός και πιο υγρός από ότι είναι σήμερα.

Αυτή τη φορά, τα στοιχεία που εντοπίστηκαν μαρτυρούν τρεχούμενο νερό που ξεπήδησε από παγετώνικές κοιλάδες! Πρόκειται για παραπόταμους του νερού, οι οποίοι δημιουργήθηκαν όταν ένα λεπτό στρώμα των παγετώνων έλιωσε, σχηματίζοντας κανάλια πολλών χιλιομέτρων (στη φωτογραφία της NASA).

διαβάστε περισσότερα στο PYLES.GR

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα