Ελληνίδα φτιάχνει έξυπνα υλικά που αλλάζουν την καθημερινότητά μας

Η Αθανασία Αθανασίου είναι από τον Ιανουάριο του 2011 Ερευνήτρια και επικεφαλής της Ομάδας «Έξυπνων» Υλικών, στο τμήμα Νανοφυσικής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Γένοβα. Στο εργαστήριο της δουλεύει για την ανάπτυξη «έξυπνων» υλικών που θα έχουν κάποια εφαρμογή στο περιβάλλον, τις μεταφορές, τη συσκευασία προϊόντων ή και την ιατρική.

«Στην ερευνητική μας ομάδα προσπαθούμε για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας τα πολυμερή με τα νανοϋλικά», λέει η Αθανασίου.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως πριν από μερικούς μήνες, η Αθανασίου με την ομάδα της προχώρησαν στη δημιουργία ενός βιοδιασπώμενου τσιρότου που μπορεί να επουλώσει τις επιφανειακές πληγές, απελευθερώνοντας ουσίες που απομακρύνουν τα βακτήρια και άλλες μολύνσεις.

Η Αθανασίου αποφοίτησε το 1996 από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1997 έκανε το μεταπτυχιακό της (“Laser Photonics and Modern Optics”) στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2000 απέκτησε το Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ ( Laser Photonics and Non-Linear Optics Group) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο οποίο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της κέρδισε μεταδιδακτορική υποτροφία. Εκεί εργάστηκε ως ερευνήτρια από τον Ιανουάριο του 2003 ως το τέλος του 2005. Από το Σεπτέμβριο του 2003 ως το Σεπτέμβριο του 2005 εργάστηκε επίσης σαν επιστημονική συνεργάτης/ακαδημαϊκό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη σχολή Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων.

Από τον Ιανουάριο του 2006 ως το Δεκέμβριο του 2001 διετέλεσε Ερευνήτρια στο Εθνικό Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Νανοεπιστημών στο Λέτσε, όπου ήταν υπεύθυνη για τον τομέα των Νανοσύνθετων και Ευαίσθητων υλικών. Τον Ιούνιο του 2006 και για δύο χρόνια εργάστηκε μερικώς για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γένοβας, σαν επιστήμονας με την ευθύνη του εργαστηρίου Φασματοσκοπίας-Μικροσκοπίας και Επιστήμης των Υλικών. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το Σεπτέμβριο του 2012 ήταν συντονίστρια της πλατφόρμας «έξυπνων» υλικών στο Κέντρο Βιομοριακής Τεχνολογίας στο Λέτσε.

Έχει δημοσιεύσει περίπου 150 άρθρα σε έγκριτα περιοδικά, και είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε αρκετά κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων, καθώς επίσης έχει 7 ευρεσιτεχνίες αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο και 4 σε διεθνές επίπεδο. Τέλος έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σαν προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια.

«Η Ελλάδα δεν είναι πίσω στην έρευνα, αλλά στις εφαρμογές της. Η Ιταλία είναι μία χώρα με βιομηχανική παραγωγή, που ψάχνει καινοτόμες λύσεις στην έρευνα. Στο Ινστιτούτο μας η προώθηση των ευρημάτων μας στην παραγωγή είναι τόσο σημαντική όσο και η ερευνητική ποιότητα. Αξιολογούμαστε και για τα δύο και τα καλά αποτελέσματα είναι ελκυστικά και για πολλούς καλούς επιστήμονες από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους 15 από την Ελλάδα», λέει η Αθανασίου σε παλαιότερη συνέντευξή της.

ellines

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα