Terra Submersa: αναζητώντας την προϊστορία στο βυθό της Αργολίδας

Αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιούνται στο σπηλαίο "Φράγχθι", στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, που κατοικήθηκε για χιλιάδες χρόνια. Η αποστολή για τον εντοπισμό του πρώτου ευρωπαϊκού οικισμού, με την ονομασία "Terra Submersa" είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του μουσείου Latenium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της εταιρείας Planet Solar.

Βάση της επιστημονικής ομάδας που θα διεξάγει τις υποθαλάσσιες έρευνες, θα είναι το MS Turanor PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, που θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για δεύτερη φορά, μετά την αποστολή DeepWater του 2013. Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, η οποία συλλέγεται από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετ. μέτρων.

Την ανάδειξη του προϊστορικού σπηλαίου Φράχθι της Αργολίδας πού έχει αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου και υπήρξε η κατοικία του Homo Sapiens. Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται σε υψόμετρο 12,5 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Μερικές χιλιετίες πριν, όταν η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλότερα, «έβλεπε» από ψηλά την κοιλάδα και τον οικισμό που ελπίζουν να αποκαλύψουν οι επιστήμονες.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στα ΠΕΠ Αργολίδας και  για την εξερεύνηση  εκτός από το  «MS Turanor Planet Solar», θα χρησιμοποιηθεί   και το πλοίο «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό έργο της αποστολής Terra Submersa στο βυθό της Αργολίδας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ξεκινώντας από την Ερέτρια, έδρα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και με ενδιάμεσους σταθμούς τον Πειραιά και το Ναύπλιο, τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής Terra Submersa κατέληξαν στον όρμο της Κοιλάδας, στην Αργολίδα, στο σημείο διεξαγωγής των υποθαλάσσιων ερευνών.

H ελληνοελβετική αποστολή, της οποίας ηγούνται αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του μουσείου Laténium του Νοσατέλ, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Στόχος της να διερευνήσει τα προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο, σε μια προσπάθεια για την ανασύστασή τους, αλλά και για να εντοπιστούν τυχόν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα